Дерматолозите посочија 5 навики кои предизвикуваат стареење на кожата

807

Многу претставници на прекрасната половина на човештвото прават грешки во нега на кожата. Често тие дури и незабележливо коренит до нивото на секојдневните навики, а потоа ја расипуваат кожата на лицето: го прават тоа грдо и придонесуваат за неговото стареење.

Постојат пет главни навики од ваков вид, а отстранувањето од нив значително ќе ја подобри состојбата и изгледот на кожата.

Заштитни креми со слаб квалитет

Кога се нанесува крем со функција за сончање на лицето, многу жени пропуштаат до 10% од површината на кожата. Освен "традиционалните" зони, кремот, исто така, треба да се нанесува на кожата околу очите, во близина на косата, па дури и на ушите и брадата одоздола, на овие места кожата е особено тенка, па затоа е особено ранлива. Заштитните компоненти не дејствуваат веднаш, но само 20 минути по примената, исто така е важно да се запамети.

Злоупотреба на маска

Кожата на лицето бара темелно длабоко чистење, а исто така и навлажнувачки и ѓубрива со помош на маски, но ова не треба да се прави премногу често. Козметичките маски за чистење, како по правило, содржат киселини: салицилна и гликолна, а со редовна употреба ја исушат кожата. Што се однесува до навлажнувачки и негувачки маски, тие придонесуваат за загадување на порите и за појава на воспалителни процеси. Повеќето маски се дизајнирани за употреба 1-2 пати неделно, оваа информација е наведена во упатствата за алатката.

Преголема страст за чаеви и кафе

Ако пиете чај и кафе во нормални количини, тогаш кожата ќе биде од корист, но ако ги злоупотребувате овие пијалаци, кофеинот содржан во нив ќе ја отстрани влагата од кожата и ќе предизвика предвремено појавување на брчки. Дневниот дел од кофеинот не треба да надминува 300 mg - ова е еднакво на три чаши кафе.

Спиење "лице во перница"

Ако секоја ноќ да спие 8 часа во иста позиција, тогаш порано или подоцна тоа ќе доведе до формирање на набори. Ако е тешко да се преквалификувате себеси да спиете на грб, се препорачува да ги промените памучните перничиња на свилата. Лизгачки, мазни материјал нема да се собира во наборите и да се акумулираат штетните бактерии.

Погрешна грижа за веѓа

Ако ги прилагодите веѓите со пинцети, влакната ќе се отстранат без корен, само се откинуваат на нивото на површината на кожата, а понекогаш прераснуваат и предизвикуваат воспаление.

Maximum.fm извор

google