Топ 5 производи кои му штетат на забите

33

Сакате да имате здрави, силни и убави заби? Потоа се откажете од овие штетни производи.

Составивме листа на храна и пијалоци, со исклучок на кои од исхраната може значително да се подобри состојбата на забите и усната шуплина.

Виното

Љубовта кон виното и неговата честа употреба може негативно да влијаат на здравјето на забите. Причините за ова лежат во активната киселост својствени за овој пијалок, како и во времетраењето на контакт со емајл. Треба да се запомни дека црвеното вино, за разлика од белото, не само што ја уништува забната глеѓ, туку и ја расипува својата боја.

Тврд карамел и Гуми

Процесот на џвакање трае долго време, и сето ова време на забите се погодени од шеќер, концентрати, засилувачи на вкус и други штетни супстанции содржани во бонбоните. Таквите слатки остануваат во устата долго време до наредното чистење, активно уништувајќи ги забите и пломбите.

Свежа и лимонада

Во лимонада и свежо исцедено сокови содржи киселина, обично лимонска киселина. Нејзината висока концентрација може да доведе до ерозија на забната глеѓ. Затоа, не заборавајте да пиете свежо преку слама: така киселина, која е содржана во овошјето и зеленчукот, нема да ја оштети забната глеѓ.

Ореви и семиња

Дури и ако јадете здрава храна како сушено овошје, ореви и семиња, сеуште можете да ги оштетите забите. Нивните парчиња ги заглавуваат празнините меѓу забите и стануваат места за размножување за бактериите во устата, кои испуштаат киселина што јаде далеку емајл.

Газирани и енергетски пијалаци

Како по правило, тие содржат многу шеќер, што е основа за штетните бактерии. Ако пиете слатка сода секој ден, немојте да се изненадите што со текот на времето ќе имате кариес.

ivona.bigmir.net

google