"Капка три пати повеќе!" Научниците ја нарекоа најефикасната исхрана

27

Научниците од Универзитетот Оксфорд ја нарекоа нискокалоричната строга диета најефикасна за губење на тежината. Во текот на студијата, лекарите следеа 248 волонтери, кои за една година се придржуваа на строги диететски ограничувања.

Според шпанскиот магазин El Confidencial, луѓето кои консумираат не повеќе од 810 калории дневно изгубиле три пати повеќе од оние кои следат други строги диети. Во исто време тие користеа супи, коктели и енергетски решетки.

"Оние кои го ограничија бројот на калории, изгубија во просек 10,7 килограми - повеќе од 6 килограми повеќе од оние кои ја следеа исхраната препорачани од нивниот лекар. Покрај тоа, во првата група, ризикот од развој на кардиоваскуларни заболувања и дијабетес, како и појава на мозочни удари значително се намали ", се вели во публикацијата.

Исто така е пријавено дека експериментот вклучувал луѓе со индекс на телесна маса од повеќе од 30, односно со дебелина. Сите волонтери беа поделени во две групи: првите јаделе 810 kcal, иако нивните производи не беа секогаш "здрави", втората беше храната што лекарите ги советуваа да ја направат.

Како резултат на тоа, од првиот дел од учесниците 45% ја изгубиле тежината и сите изгубиле најмалку 10% маснотии. И во втората, само 15% добија тежина.

Сепак, објавувањето предупреди дека таквата ефикасна диета не е погодна за сите поради строгите ограничувања и императив е да се консултира со лекарите пред тоа.

google