Без трчање и јога. Едноставни совети за да се одложи староста

966

Возраст на можност - ова е она што привремениот бар се нарекува над 60 години од животот. Сепак, не сите гледаат во светот оптимистички, многумина веруваат дека вистинската возраст доаѓа на оваа возраст. Но, тоа може да се одложи, веруваат лекарите.

За да ја одложите староста, треба да размислите како да се поддржите, кои навики се менуваат, кои да ги отстранат, и кои да ги воведат во вообичаениот ритам на животот. Колку попретпазливиот во однос на себеси личноста станува и колку повеќе совеста, толку повеќе шанси тој мора да ја продолжи својата младост. За тоа кои мерки ќе овозможат да се стимулира пензијата надвор од хоризонтот, АиФ.ру, изјави невролог, рефлексолог, член на клиничкиот комитет на Европскиот институт за персонализирана медицина и здравство во Монако, Игор Роганин.

Природен тек на настаните
И покрај сите напори, метаболизмот и другите процеси во телото се забавуваат со возраста. Покрај тоа, наследноста влијае и на стапката на стареење. На пример, ако во семејството немаше долг црн дроб, тогаш влијанието на генетиката врз времетраењето на животот на еден човек ќе биде само 25%. Ако имало предци во семејството кое живеело на возраст од 90 години или повеќе, тогаш генетиката може да им помогне на потомците да живеат подолго во 33% од случаите за жени и 48% кај мажите. Останатите проценти се во животен стил.

Кога, според мислењето на Русите, почнува староста? Всушност, стареењето е акумулација, грубо кажано, дефекти, намалување на интензивната работа на сетилните органи, прекинување на нормалното функционирање на хормоналниот и имуниот систем, намалување на залихите на матични клетки, постепено исчезнување на сите телесни функции.

Може да се каже дека сите внатрешни органи и системи на витална активност несоодветно стареат. Секој орган има свој биолошки часовник, па специјалист треба да разбере кој орган старее побрзо. Важно е да се спречат сериозни болести. Ова е првиот чекор кон подолг живот.

Покрај тоа, постојат голем број на прилично едноставни фактори кои можат да го продолжат животот на една личност. И за ова, тој нема да има потреба од супер-напори и комплицирани техники.

Принципи за зачувување на младите
Физичка активност Теломерите се области на крајот на хромозомите кои се договараат со секоја клеточна поделба. Ако клетката престане да се дели, регенерацијата завршува, телото умира. Теломеразата ензим ги гради теломерите. Нивото на теломераза реагира на сите емоционални состојби, како и на физичката активност. Кога едно лице води активен животен стил, теломеразата е активна и, соодветно, теломерите подобро се враќаат.

Во овој случај, активноста треба да биде умерена. На пример, се верува дека трчањето го подобрува здравјето. Но, не. Дозволете ми да ве потсетам, ниту еден од трчачи кои трчаа на долги растојанија не се наоѓаат на списокот на долгогодишни. Џејмс Фикс ја инфицира цела Америка со трчање треска, дури и го ослободува соодветниот бестселер. На 50-годишна возраст тој трчаше околу 100 километри неделно. Тој почина од срцев удар на возраст од 52 години по натпревар за 4 милји. Вклучувањето не е корисно како такво. Ова е систем на абење, неприродна тема.

Одење е корисно, го стимулира кардиоваскуларниот систем и ја подобрува микроциркулацијата - показател за долговечност. Атеросклерозата во голема мера не произлегува од холестеролот, туку од слабата циркулација на крвта. Холестеролот, се разбира, е важен, но средно. Корисно се протега, но не непромислено, исто за јога, по што може да се јават проблеми со мускулно-скелетниот систем и мускулниот корсет. Истите пилатеси ќе бидат покорисни од јогата. Кога сигналите за болка се применуваат на мозокот за време на истегнување, почнува да го заштитува телото и активно произведува ендорфин. Се појавува некоја еуфорија, напнатоста е олеснета, стресот исчезнува. Пливањето е исто така одлично средство за релаксирачка и продуктивна работа на сите мускули.

Свесен став. Лекарите повикуваат на активно згрижување на нивното здравје Навремено лекарски преглед. Пред сè, неопходно е да се исклучат болестите, да се идентификуваат во раните фази. Редовен сеопфатен преглед - МРИ, ултразвук, доплер, биохемиски анализи на крвта, гастроскопија, колоноскопија, мамографија, флуорографија - ќе ви помогнат да видите што се случува во телото. Како минимум, истражувањата ќе помогнат да се идентификуваат проблемите што можат да го прекинат животот.

Генетско истражување. Има луѓе со добра понуда на "генетска сила", можат да пушат, да пијат алкохол и да живеат во оваа ситуација до 100 години. И некој ќе има неповолен полиморфизам на гените поврзани со важните функции на телото. Таквиот резултат на личноста наметнува бројни ограничувања што тој ќе мора да ги исполни ако сака да живее долго време.

Целосен сон. Мозокот е орган на кој му е потребно посебно внимание. Ги врза сите важни процеси во телото. Затоа, му е потребен добар одмор. Во сон се случува детоксикација - чистење на мозокот од токсини. Времето на спиење треба да биде најмалку 8 часа, за жени - 8.5. Неопходно е да одите во кревет не подоцна од 12 часа. Од една до две ноќе, едно лице треба да биде во фаза на длабок сон. Треба да спиете во затемнета просторија - потребна е затемнување, што е можно помалку од изворите на светлина во спалната соба. Важно е да се спречи електромагнетното зрачење во текот на спиењето, т.е. едноставно да ги држите електронските уреди подалеку од нив. Едно лице мора да стани во утринските часови обнови, а не уморни. Ноќе не треба да пиете тоник, да играте компјутерски игри и да гледате телевизија.

Вода Треба да пиете добра чиста вода. Идеално, соленоста на водата треба да биде помеѓу 100 и 200 ppm. Таа мора да ги зачува микро и макро елементи. Идеалот ќе биде јонизиран, односно негативно наполнет вода. Недостатокот на негативно наелектризирани воздушни јони негативно влијае на нечиј благосостојба. Во метрополата, често, дури и веднаш по одмор, едно лице се чувствува уморно.

Три помошни ресурси. Лукот. Женшен. Валериана. Овој рецепт ми беше донесен од Швајцарија. Лук содржи антиоксиданс кверцетин и група на супстанции што му помагаат на телото да се исчисти од акумулацијата на старите клетки кои го намалуваат имунолошкиот систем. Кверцетинот може да биде во таблети, тоа е индицирано за луѓе со нетолеранција кон лук или страдаат од пептичен чир. Женшен поддржува имунолошкиот систем, нервниот систем и го обновува. Валеријана обезбедува инхибиција на ниво на неврони на мозокот, го враќа спиењето, смирува. Овде можете да додадете витамин Д3.

Овие едноставни совети се достапни за секого. Но, главната работа е да се запамети: нема потреба за фанатизам во ништо и крајности во ограничувања. Пристап кон се што ви треба, врз основа на индивидуалните карактеристики на организмот и неговите потреби.