Што предизвикува брадавиците на телото и како најдобро да ги прикаже?

701

Лекарите долго време го негираа заедничкиот мит за појавата на брадавици поради контакт со водоземци. Се докажува дека тие се појавуваат поради присуството на хуман папиломавирус (ХПВ). Понекогаш се исчезнуваат, а во некои случаи тие растат уште повеќе. Ова е директно поврзано со силата на имунитетот. Дали се заразни и како да се справат со нив, рече дерматологот Екатерина Мокина.

Дали брадавиците се пренесуваат?
Да. Брадавиците може да се пренесат преку директен контакт. Најчесто е ракување. Исто така, вирусот може да остане на вообичаени предмети неколку часа: рачки на вратите, оградите, канцелариската опрема итн. Ако вирусот успее да влезе на човечка кожа, се обидува да продира до слоевите на дермисот колку што е можно длабоко.

Дали е вистина дека тие најчесто се појавуваат кај деца?
Не Тоа е прилично стереотип. Вирусот е возрасен. "Сега сите присуствуваат на фитнес клубови и други спортски клубови", вели Мокина, "и прави многу спорт. Затоа, да се каже дека се појавува почесто кај децата е погрешно. Како по правило, ова првенствено се должи на ослабен имунолошки систем. Брадавица не се прилепува на секоја личност. Некој се појави, некој нема. Ова само покажува кој има добар имунитет на кожата. И дури и кога се во контакт со овој вирус, нема проблеми ".

Брадавици, исто така, може да се појават кај домаќинки кои се занимаваат со перење, чистење, што може да предизвика повреди на рацете, како и кај лица со прекумерно потење, кои се најранливи на инфекции од овој тип на вирус. Покрај тоа, според докторот, во последниве години, старите лица почесто ги посетувале центрите за дерматологија, кои досега не биле забележани.

Дали е можно да се спречи нивното појавување?
Не Тука нема превенција. Брадавиците може да се појават одеднаш и поради различни причини. Сепак, личната хигиена не е откажана. По посетата на јавни места, треба темелно да ги миете рацете, да ги употребувате само вашите хигиенски производи и да бидете сигурни дека ќе ги дезинфицирате дури и помалите рани.

Брадавици може да се појави во услови на стрес?
Е можно. Но, тука причина е веројатно во ист имунитет и механизми на нејзина заштита. Ако за време на депресија вирусот влезе во телото, малку е веројатно дека едно лице ќе може да се справи со сè истовремено. "Тогаш телото не се справува не само со ХПВ, туку и со сите други вируси. Имунитетот нема време да се бори против инфекцијата. Но, ова во никој случај не сугерира дека за време на депресијата може да има многу брадавици. Ова е само знак за слаби резултати на имунолошкиот систем ", пишува Мокина.

Како да се ослободите од нив?
Постојат многу начини: од најчестите - отстранување на celandine - до горење со ласер. Мокина условно ги дели на физички и хемиски. Вторите вклучуваат течности како гореспоменатиот celandine, со помош на кои брадавиците можат да бидат многу внимателно отстранети дома. Физичките методи на дерматологија, како по правило, вклучуваат медицински интервенции. "Тие се отстрануваат со течен азот (замрзнување), ласерски зрак, електрокоагулатор и метод на радио бранови. Механизмот е приближно ист. Ова изгорува со висока температура или некој вид на зрачење ", објаснува лекарот.

Може ли брадавица повторно да се појави?
Да. Не е секогаш доволно една постапка за конечно отстранување. "Ако на телото се најдат повеќе брадавици, тогаш во овој случај работиме заедно со имунолози, кои прво вршат имунолошки преглед, врз основа на кој тие пропишуваат антивирусен третман, а во исто време започнуваме со отстранување на брадавиците", вели Мокина.

Кои постапки се повеќе или помалку безболни?
Не постојат целосно безболни процедури. Како и да е, има механички ефект врз ткивото на кожата. Затоа, за да започнете со тоа, лекарите анализираат како најдобро да се отстрани туморот. Некој издржува удар со анестезија, по што брадавицата е изгорена со ласер, полесно е за некој да го пренесе отстранувањето со течен азот. Сите поединечно.