Како да се намали стресот на работа: едноставни совети

29

Како по правило, стресот на работа е поврзан со ниска продуктивност и премногу работа. Што треба да направите за да не се налути уште еднаш на работа?

Следете ги овие едноставни совети за да не ве иритира работниот викенд.

Ги бришеме најчесто користените апликации.

Ако не можете да го намалите обемот на работа - намалете го времето што го поминувате на други работи за да ви го одвлекува вниманието. На овој начин ќе имате малку повеќе време, кое можете да го користите со корист.
Забележавте дека вие непотребно фрлате преку Фејсбук или Инстаграм-извор - веднаш ослободете се од нив. Патем, не заборавајте дека понекогаш на очите (секој час) им треба одмор. И паметен телефон не е опција која ќе им овозможи да се релаксираат.

Поставете потсетник пред спиење

Зваиченка фраза: "И зошто не сте уште спие?" Ќе ви овозможи да се потсетиме дека е време за одмор. Единственото нешто што може да го попречи сонот е доаѓањето на креативната муза што треба да ја фатите од опашката.
Но, за да се разбие режимот на спиење, не вреди таква глупост, како омилена серија или нова епизода на ток-шоу. Истото важи и за баналниот интернет сурфање.

Часовникот за аларм, кој треба да ве потсети на сон, треба да се постави еден час пред непосредниот одмор. Ова ќе ви овозможи да ги направите сите потребни процедури и да се влезете во кревет, откако ќе го ставите телефонот настрана.

Водата треба да биде при рака

Пијте повеќе вода, бидејќи ја зголемува ефикасноста и не бара речиси никаков напор од вас. Чувајте шише на работното место и однесете го со себе додека сте во движење.

Немој да останеш на работа

Не заборавајте дека повеќето работни задачи може и треба да се извршуваат за време на работното време. Ако потрошите повеќе и останете нагоре откако вашата промена е завршена, шансите се дека правиш нешто погрешно. Може да се злоупотребуваат интернет за пиење, чад паузи или чај пиење. Сето ова во еден комплекс може да потрае до два часа работно време, што те тера да ја напуштите канцеларијата многу подоцна отколку што би сакале.

google