Кои професии најмалку ги спијат луѓето: интересно истражување

25

Професијата влијае не само на животниот стил на една личност, туку и на неговото тело. Новата студија на британскиот текстилен бренд Хиларис покажа дека професионалните активности на лицето влијаат на неговиот сон.

Како резултат на студијата, беа именувани пет професии, чии претставници не редовно спијат. Сплотени TOP-5 професии:

1. лекарите кои спијат во просек околу 4 часа и 15 минути,

2. службеници за спроведување на законот чие спиење трае околу 4 часа и 30 минути,

3. наставниците спијат во просек околу 4 часа 35 минути,

4. новинарите трошат околу 4 часа и 50 минути за спиење,

5. Персоналот спие околу 5 часа на ден.

Во исто време, стана јасно што професии ви дозволуваат да спиете подолго. Меѓу нив се и работниците од индустријата за убавина, вклучително и шминкери и фризери, кои во просек спијат најмалку 9 часа и 40 минути. Покрај тоа, вообичаено се релаксираат телефонските менаџери за продажба, вработените во осигурителниот и малопродажниот сектор, како и градителите.

Околу пет илјади Британци учествуваа во истражувањето, од кои 89% изјавиле дека не се доволно спие. Во овој случај, најчестите причини кои негативно влијаат на квалитетот на спиењето, испитаниците се нарекува стрес и прекумерна потрошувачка на пијалаци кои содржат кофеин. Сепак, повеќе од половина од Британците велат дека веруваат дека недостатокот на сон е главната причина за здравствени проблеми и лошо здравје.

Извор www.segodnya.ua

google