Во Сербина - појава на антракс: како да се заштитите од "болест-био-оружје"

22

Во регионот Одеса потврди избувнувањето на ужасна смртоносна болест - антракс. Во рамките на границите на целото село Menyaylovka влезе карантин.

Луѓето кои доаѓаат во контакт со производи од животинско потекло, како и нивната витална активност, се инфицираат со антракс. Може да се инфицирате преку кожата, а во ретки случаи преку мукозните мембрани на респираторниот тракт или гастроинтестиналниот тракт.

Претежно антракс подложни на добиток, како и кози, овци и коњи. Во развиените земји, ширењето на природната инфекција значително се намали. Покрај тоа, благодарение на превенцијата на индустриски производи од животинско потекло и во земјоделството - луѓето почнаа да се инфицираат поретко.

Покрај смртта и ужасниот тек на болеста, човештвото исто така се плаши од фактот дека спорите на антракс се користат како биолошко оружје . Фактот на биотероризам, на пример, беше регистриран во 2001 година во САД, кога споровите, обработени во форма на парична казна во прав, беа дистрибуирани преку поштенската услуга.

Спорите на антракс се премногу издржливи. Тие можат да останат активни со децении . Кога паѓаат во богата почва - крв ​​или ткиво - почнуваат да се размножуваат.

Постојат три форми

Кожно - се развива поради контакт со заразени животни или производи од животинско потекло. Опасноста, исто така, лежи во фактот дека оваа форма може да се пренесе со допир за домаќинство од личност до личност. Тоа е форма на антракс што избувна во регионот Одеса.

Дигестивниот тракт не се пренесува од човек до човек. Инфекцијата е можна поради ингестија на месни производи кои не биле подложени на доволно термичка обработка. Со оваа форма на болеста, некротичните улкуси се формираат од устата до цекумот кај луѓето. Можни се и хеморагии, па дури и перфорација на ткивата.

Аспиратор (пулмонална форма) - не се пренесува од човек на човек. Тој е предизвикан од вдишување на спор, а е поврзан со професионална активност и почесто од другите завршува со фатален исход.

Симптоми

Форма на кожата:

 • зголемени локални лимфни јазли;
 • малаксаност;
 • мускулна болка;
 • висока температура;
 • главоболка;
 • гадење и повраќање;
 • црвено-кафени папули кои предизвикуваат чешање, обично се јавуваат во рок од 1-10 дена по инфекцијата;
 • напредува во чир во центарот на папулата;
 • црна кора на чир.
 • Форма на ГИ тракт:

  • повраќање и гадење;
  • висока температура;
  • абдоминална болка;
  • дијареа;
  • крв во столицата;
  • можна абдоминална капка.

  Форма на аспиратор:

  • првите симптоми се слични на грипот;
  • секој ден температурата се зголемува повисоко;
  • болка во градите;
  • тешкотии при дишењето;
  • може да се појави цијанотен колорит на кожата и мукозните мембрани;
  • Смртност

   Ако не побарате помош во времето, веројатноста за смрт е доста висока , иако зависи од формата на болеста. На пример, стапката на преживување за кожата е 80-90%, ако е време да аплицирате во здравствената установа. Антраксот на дигестивниот тракт без потребниот третман завршува смртоносен во 50% од случаите и пулмонален - во 100%.

   "Пациентите со антракс се определуваат во инфективна болница. Важно е да се разбере дека колку побрзо лицето го добива потребниот третман, толку е поголема шансата за преживување.

   Вообичаено, на пациентите им се препишува комплексен третман, кој вклучува: кревет, пеницилин терапија со антибиотици и флуорокинолони за 1-2 недели, воведување на готови антитела против антракс. За форма на кожата, локалниот третман исто така се користи во форма на антисептици и стерилни преливи, кои се надредени на чиреви. За да се намали интоксикацијата, во тешки случаи, пациентите го додаваат Преднизон. Пациентите се испуштаат само откако ќе добијат негативни резултати од бактериолошки истражувања и по целосно отфрлање на краста, ако зборуваме за обликот на кожата на болеста.

   Важно е да се разбере дека е можно повторно да станат инфицирани со оваа болест, бидејќи после страдање на болеста, доживотниот имунитет не се појавува. За безбедноста на населението се врши превенција против антракс, која треба да се занимава со ветеринарни услуги. Тие откриваат болести кај животните и согоруваат заразени добиток. Инфицирани пасишта со отпад на заразени животни се изолирани многу години.

   Ефикасно во борбата против ширењето на антраксот е вакцинацијата на добитокот, како и луѓето кои се изложени на ризик: ветеринари, воени вработени во лаборатории каде што учат антракс, работници за преработка на месо и индустриска обработка на производи од животинско потекло.

google