Не можете да јадете! Митот за супа е популарен во Сербина

61

Супата не е лек и атрибут на здрав начин на живот, бидејќи не е неопходно секојдневно да ги натера децата да ја јадат.

Таков мит е растурен. Министерот за здравство на Сербина Улајана Супрун на неговата страница на Фејсбук. Таа појасни дека ова е едноставна и практична храна што може да има големи придобивки за здравјето.

"Супата е вкусна и здрава храна, која долго време ја сакаа многу земји. Толку многу што многумина мислат дека треба да ручаат, во спротивно нема да ги избегнат стомачните болести и, воопшто, "како можеш да живееш без супа?" Супата стана популарна кај луѓето долго време - таа беше популарна во различни периоди и во различни култури во Европа и Азија . Особено, бидејќи тоа е варијанта на сад направен од мала количина на производи. Во Сербина, културата на потрошувачка на супа и боршто е цврсто вкоренета. Студената зима и недостатокот на зеленчук, најверојатно, влијаеја на фактот дека тие станаа популарни јадења "на почетокот", рече Супрун.

Според неа, јадењето или не јадењето супа е прашање на вкус. Таа додаде дека целосното отфрлање на ова јадење нема да има штетни последици.

"Впрочем, во земјите каде речиси и да нема течна храна, показателот за гастроентеролошки болести нема значителни разлики од нашите. Не постои научна потврда дека треба да јадете супа секој ден. Урамнотежената, разновидна исхрана и доволно течност во текот на денот нè лишуваат од потребата да јадеме супа или боршо. Но, луѓето кои инсистираат на потребата да јадат "прво" или "жешко" се 'уште се во право ", рече таа.

Suprun наведени неколку причини зошто супата треба да се користи од време на време. Првиот е да се обезбеди телото со зеленчук.

"Во едно јадење супа или борш, можете да соберете 3-6 видови зеленчук, мешунки, печурки и зеленчук. По препорака на Британската здравствена служба, има 5 порции зеленчук и овошје (еден е околу 80 грама). Тоа е чинија супа која содржи најмалку два неопходни делови ", објасни таа.

Покрај тоа, супата е идеална опција за зачувување на хранливите материи. Таа содржи витамини или минерали кои остануваат во садот. И мастите придонесуваат за апсорпција на растителни пигменти од каротеноиди - провитамин А, неопходни за визија, кожа и имунитет. И црвениот borscht создава кисела средина во која витамини подобро се сочувани.

"Супа или борш е течност. Добро хидрирана храна подобро се вари. За да добиете максимална корист, потребно и правилно да ги подготвите овие јадења. Идеално, супата не треба да биде многу масна, и треба да се готви без пржење зеленчук. Наместо прашкаст облекување на крем супи, подобро е да се користи леќа, која ќе додаде здрава протеини во садовите и влакната. Во однос на готвење супа, исто така, вреди да се следат одредени правила. Подобро е да се исцеди првите неколку супи по готвењето на месото ", рече Супрун.

Извор: Прелистувач

google