Научниците го нарекоа пролонгирано спиење смртоносно

97

Експертите препорачуваат да спијат не повеќе од 7-8 часа на ден. Инаку, ризикот од предвремена смрт се зголемува.

Група научници од Универзитетот во Кил во Велика Британија откриле дека продолжениот сон го зголемува ризикот од предвремена смрт. Ова пишува весник на Американското здружение за срце.

Експертите препорачуваат да спијат не повеќе од 7-8 часа на ден. Луѓето кои спијат околу 10 часа на ден се 30 проценти повеќе предвремено да умрат.

Исто така, таков продолжен сон го зголемува ризикот од смрт од кардиоваскуларни заболувања за 49%, а мозочен удар за 56%.

Во исто време, лош квалитет на спиењето го зголемува ризикот од развој на коронарна инсуфициенција за 44%.

Покрај тоа, беше откриено дека отстапување од нормата на спиење во помала или поголема страна може да предизвика срцеви заболувања.

google