Операцијата не е потребна: направено е гласно откритие во третманот на апендицитис

145

Во случај на воспаление на апендикс, операцијата воопшто не е потребна - во повеќето случаи доволно е пациентот да препише курс на антибиотици.

Сензационална изјава беше направена од истражувачи од финскиот универзитет во Турку. Претходните студии внимателно укажаа на можноста за лекување на апендицитис со антибиотици, но досега се обиделе да избегнат такви препораки, јавува Би-Би-Си.

За време на голем експеримент, истражувачите следеа 300 пациенти на возраст помеѓу 18 и 60 години пет години, кои се согласија да го лекуваат апендицитисот без операција, а само со антибиотици.

google