Магнетните бури значително влијаат на човечкото тело. Така, лице зависно од лицето може да доживее срцеви болки, главоболки, слабост и промени во расположението. Сепак, магнетните бури првенствено влијаат на состојбата на нервниот систем, предодредувајќи го развојот на анксиозните состојби.

Ова беше кажано од страна на главниот лекар на центарот за здравство Киев, д-р Otto Stoika

"Една третина од човештвото е чувствителна на промени во природата, односно е метеосензитивна. Ако земате луѓе со хронични заболувања, кардиоваскуларни заболувања, дијабетес и други, меѓу нив - 80% се метеосензитивни. Дождливото време, намалувајќи го тонот на лицето, недостатокот на доволно сончева светлина е факторите кои некако влијаат на телото. Магнетните бури и промените во природата, временските промени првенствено влијаат врз состојбата на нервниот систем: лицето се чувствува вртоглавица, нервозни, неспособни да се концентрираат, се појавува вознемиреност ", рече лекарот.

Тој истакна дека оние кои имаат покачен крвен притисок треба да земаат седативи и лекови за намалување на притисокот препорачани од семеен лекар.

За да се избегне влијанието на природата и промените во притисокот ќе помогне да се смират обвиненијата, може да се земе Corvalol или Corvalment и легнете половина час. Опуштете се, и ова веќе го нормализира притисокот. Вежбите за дишење исто така ќе ви помогнат. Луѓето кои имаат низок крвен притисок, покрај силниот чај и кафе, може да земат тинктура на Елеутерококус. Но, тоа треба да се земе од време на време: за време на магнетни бури, низок тон, промени во времето,
- советуваше Rack.

Сепак, тој истакна дека во текот на периодот на употреба на Елеутерококус, треба да се контролира сопствениот крвен притисок, бидејќи може драстично да се зголеми.

Покрај тоа, главниот лекар од Градскиот центар за здравје во Киев истакна дека свеж воздух е ефикасно ублажување на состојбата на meteosensitive луѓе.

Во исто време, тој истакна дека ако има главоболка, неопходно е да се консултира лекар.

"Ако ова е главоболка" за времето ", би ве советувал да обрнете внимание на спиењето. Тој е и лек и индикатор за здравјето ", рече Рак.

Лекарот, исто така, ги советуваше луѓето со анксиозни нарушувања да научат да заспијат во исто време, да не се натоварат со негативни информации, а еден час пред спиење да пијат благотворно чај.

"Ова веќе го нормализира нервниот систем. Ако има квалитетен сон, на едно лице ќе му биде полесно да се издигне од креветот. Во утринските часови треба да се активирате: направете физички вежби, седнете најмалку 30-40 пати и притиснете, неколку пристапи, земете контрастен туш. Зајакнете го вашето тело. Колку повеќе резерви има телото, толку полесно ќе биде лицето да се прилагоди на промените во природата ", нагласи Rack.