Производи погодни за справување со стрес

159

Научниците зборуваа за прехранбени производи, чија употреба има корисен ефект врз здравјето на нервниот систем. Редовното вклучување на таквите производи во исхраната ја подобрува прилагодувањето на телото на стрес и ви овозможува да одржувате здрава психа во тешки околности.

Една од најдобрите храна која ги намалува ефектите од стресот е црвената риба, како што е лососот. Позитивниот ефект на овој производ е поврзан со дејството на незаситени масни киселини содржани во неговиот состав.

Таквиот зеленчук како Окра (ОКРА) се карактеризира со висока содржина на витамините од групата Б. Научните студии покажаа дека употребата на ОКРА го активира производството на невротрансмитерот допамин. Кога допамин се ослободува во центрите на наградниот систем на мозокот, ние доживуваме радост, задоволство и релаксација.

Храна која содржи комплексни јагленохидрати е исклучително корисна во заштитата од стрес - овие компоненти го стимулираат производството на серотонин, со што се намалува нивото на стрес хормони во телото. Постојат многу сложени јагленохидрати во груби зрна (јачмен, овес), мешунки и корен зеленчук.

Киви (како и ананас, сливи) го содржат аминокиселината триптофан, кој кога се инјектира во телото го зголемува серотонинот. Спанаќ, кашу и чоколадо (какао) го снабдуваат нашето тело со магнезиум - неговата висока концентрација во крвта ефикасно ја загадува чувствителноста на стресните рецептори.