5 едноставни правила за долго здравје на срцето

944

За да одржите здрава активност на срцето, треба да следите само пет нагодувања - ова е малку, но многу ефикасни, велат кардиолози.

Шведските научници избраа "златна петка" од здрави навики за силно срце. Оваа листа беше објавена на страниците на списанието "Архива на интерна медицина".

Значи, што треба редовно да го правиш своето срце долго? Списокот на препораки на шведските експерти е следниот:

Постојат повеќе производи кои не биле термички третирани или подложени на тоа најмалку: зеленчук, зеленчук, овошје, мешунки, варени риби, итн.

Не дозволувајте да злоупотребувате алкохол. Достапните научни докази покажуваат дека просечното лице на возраст под 40 години, кое троши до 350 грама чист алкохол неделно, има животен век од 1-2 години.

Следете ја големината на половината. Половината не треба да ја надминува количината на колковите, велат експертите.

Вежбајте аеробна активност. Научниците велат: секој ден треба да одиме или да возиш велосипед најмалку 40 минути.

Не пуши. Пушачите страдаат не само од миокардните клетки, туку и од мозочните клетки, кои почнуваат да бидат нападнати од белите крвни клетки.