Именуван најупорните митови за здравјето

357

Претставници на науката велат: не сите популарни препораки за закрепнување се подеднакво корисни.

Научниците ги нарекоа овие митови за здравјето и медицината, што според нив е време да се раздели.

Mantoux не може да се навлажни . Всушност, инјектирањето на туберкулин се вбризгува во подлабоките слоеви на кожата, каде што водата не може да навлезе и, според тоа, не може некако да влијае, мислењето на медицинските експерти го објави електронскиот весник ЗИВ.ру. Главната работа - не тријте или гребете го местото на инјектирање.

Водород пероксид се дезинфицира . Се смета. Но, во реалноста, пероксидот е најдобриот антисептик. Многу бактерии не се плашат од тоа: микроорганизмите содржат ензими кои го изедначуваат дејството на пероксид. Во однос на дезинфекција на раните, пероксидот не е поефикасен од проточната вода.

Ако имате студ, треба да пиете антивирусни лекови . Мислењето на научниците за оваа тема е како што следува: респираторните инфекции се посилни од антивирусни апчиња. Таквите лекови кои би можеле да го спречат или олеснат текот на акутните респираторни вирусни инфекции и настинки, сепак не постојат.

Визијата се влошува од читање при слаба светлина . Научните докази покажуваат дека иако читањето во лоша светлина ги губи очите, тоа не доведува до неповратни последици за визуелниот систем. Максимално што може да се закануваат е сувост и црвенило.

Храната со изобилство на холестерол е штетна . Како таква, холестеролот е една од најважните компоненти за постоењето на клетките: ја обезбедува стабилноста на клеточните мембрани на сите живи организми на Земјата и е вклучена во производството на витамин Д под дејство на сонцето. Кога лекарите зборуваат за зголемен холестерол, тие не значат холестерол во храната, туку се содржани во човечката крв. Во крвта, неговото ниво се зголемува поради нарушувања во метаболизмот на холестеролот во телото, што може да се појави од различни причини.