Вишневски маст? Дајте се еднаш засекогаш за вашето здравје!

102

Ова е токму советот што го даваат научниците во врска со средства кои се добро познати на луѓето од советските генерации, па дури и помлади Руси. Зошто е забрането Вишневски маст?

Се веруваше дека оваа маст е совршена за лекување на рани, вриења, вриења и многу повреди. Но, современата медицина е категорично против неговата употреба.

"Мирисот на Вишневски е вчера. Има толку многу компликации од тоа дека нема потреба да се зборува за било кој терапевтски ефект. Ако вашиот лекар ја пропише оваа маст - промена на лекарот. Не можам ни да се сетам на полошо дрога ", изјави рускиот хирург Алексеј Моспанов за магазинот" Смарт ".

Според Медикорум, вишневски маст е исклучиво домашно знаење, никогаш не бил употребен во ниту една друга земја во светот. Во еден момент, овој лек беше предложен како антисептик и лек за лекување на гнојни рани.

Но, по Втората светска војна, за време на која маст активно се користеше во отсуство на други средства, многу лекари зборуваа против тоа. Професорот Л. А. Блатун од Институтот за хирургија на Руската академија на медицински науки истакна: употребата на вишневски маст е застарена, голем број на компликации се поврзани со него, а ефективноста не е научно докажана.

Хирурзите посочија дека ефектот на загревање на мастата придонесува за брзиот раст на микробите, што доведува до катастрофални последици, вклучувајќи ја и гангрената. Исто така, многу лекари сведочеа дека таквата маст не помагала со болка и оток, го влошила воспалението кај дијабетичарите, предизвикало крварење.

Денес, научниците се категорични: Вишневски маст е забрането за употреба кај маститис, гинеколошки заболувања, крварење, абсцеси, фистули, артроза и артритис, дијатеза, алергии, рани и повреди. Ако оваа маст е во вашиот комплет за прва помош, можете безбедно да го фрлите.