Жртвите на грипот имаат шест пати поголема веројатност да имаат срцев удар.

27

Студијата покажа дека 6 пати го зголемува ризикот од срцев удар во првата недела по почетокот на болеста. Науката ја потврди поврзаноста помеѓу срцев удар и респираторни заболувања.

Луѓето кои се соочуваат со грипот се 6 пати поголеми шанси да имаат срцев удар во текот на првата недела по почетокот на вирусот. Канадските истражувачи веруваат дека нивните податоци ја потврдуваат потребата да се добијат снимки од грип за луѓето кои се изложени на ризик поради заканата од срцев удар. Студијата покажа значајна поврзаност помеѓу акутните респираторни инфекции, особено инфлуенца и миокарден инфаркт. Научниците, исто така, откриле зголемен ризик од срцев удар со други респираторни вируси, но тоа не беше толку високо како со грипот.

Експертите нагласуваат дека ризикот од срцев удар може да се зголеми кај постари лица, како и кај пациенти кои доживеале вирус на вирус Б. Наодите биле направени со анализирање на 20.000 лица кои потврдиле грип во лабораторијата. Потоа, 332 пациенти од нив биле хоспитализирани со акутен миокарден инфаркт. Резултатите од оваа студија беа објавени во средината на една од најопасните и сериозни епидемии на грип, кој се развива во многу земји низ светот.

Сега инциденцата на грип го достигна својот врв и го надмина нивото од 2010 година, кое се сметаше за највисоко. Возрасните и децата умираат од грип, а бројот на хоспитализации исто така се зголемува, и покрај фактот што научниците веруваат дека епидемијата ќе се намали оваа недела. Конечно, морталитетот на старите лица од грип во споредба со другите причини го надмина просекот од 8,2%.