Лебот е смртоносен за жени со рак на дојка

40

Хемикалии во леб и широк спектар на други вообичаени прехранбени производи може да ја ослабнат ефективноста на лекувањето на ракот на дојката. Овој заклучок го направија американски научници.

Една нова студија ги потврди придобивките од лекот палбоцикличен , кој го примаат жени кои страдаат од естроген-рецептор-позитивен карцином на дојка. Сепак, оваа дрога станува многу помалку ефикасна кога е изложена на кенострогени . Овие состојки се присутни во храната направена од пченица, јачмен, овес и други слични житни култури. Научниците тврдат дека жените кои го земаат овој лек треба да бидат особено внимателни во врска со нивната исхрана. Покрај тоа што ја нарушува ефективноста на самиот палбоциклиб , кенострогените можат да го забрзаат растот на туморите кои се хранат со естрогени.

Имајте на ум дека туморите на естроген-рецептор-позитив претставуваат околу 70% од сите случаи на рак на дојка. Лекот Palbotsiklib е наменет за жени со метастатски рак, кој се смета за неизлечив. Клиничките студии покажаа дека овој лек може да ја удвои стапката на преживување кај некои пациенти. И покрај тоа што не им обезбеди комплетен лек, но резултатите прикажани за време на експериментите се многу импресивни. Еден ден, овој лек може дури да биде алтернатива на хемотерапијата кај жените во раните фази на ракот на дојката, како што веруваат некои истражувачи.

Сепак, новите лабораториски студии од научниците во Институтот за истражување Скрипс во Калифорнија покажаа дека дури и ограничената изложеност на кеноестрогени значително ги намалува ефектите на лекот кога се користи во комбинација со летрозол. Досега, американските научници ја оценија ефективноста на само два типа на кенострогени, но нивната исхрана содржи многу повеќе