Тромбоза Симптоми, третман и сè што треба да знаете за тромбоза

407

Тромбозата или венската тромбоза (локални: флебитис) е болест која може да се појави во различни форми, како што е длабока венска тромбоза, тромбоза на површински вен, пулмонална емболија.

Симптомите на тромбоза обично не се забележани и обично можат да бидат нарушени: болка во ногата при одење, отекување на нозете, црвенило на кожата, тахикардија, треска, во случај на пулмонална тромбоза: отежнато дишење и болка во градите. МедиФорум открил кој е во ризик за тромбоза? Како да се дијагностицира и лекува овој проблем? Кои се првите симптоми на тромбоза?

Видови на тромбоза

За да разберете што да очекувате од оваа болест, важно е да се разберат кои видови на тромбоза се. Да, тромбозата може да биде различна и вреди да се разликува.
Тромбозата може да се појави како:

• Длабока венска тромбоза - најчесто формирани тромби во долните екстремитети (венска тромбоза на долните екстремитети);

• Тромбоза на површинската вена - тромбофлебитис на површните вени често се јавува со проширени вени на долните екстремитети;

• Пулмоналната емболија е клиничка состојба што може да резултира од длабока венска тромбоза, пулмоналната емболија е стеснување или оклузија на пулмоналната артерија;

• хепатална вена тромбоза - синдром Бад-Киари (BCS); состојба во која крвта се коагулира во вените на црниот дроб.

Тромбоза - симптоми

Како да се разбере дека имате тромбоза, а не нешто друго? Симптомите на тромбоза зависат од формата на болеста.

Длабока венска тромбоза - симптоми:

• болка во нозете при одење;

• отекување на нозете (често: оток на глуждот, оток на колкот);

• топла кожа на местото на воспаление (треска);

• допирот предизвикува болка и чувство на топлина;

• болка во нозете со притисок;

• болка во нозете при прислушување;

Површна венска тромбоза - симптоми

Болеста коегзистира со проширени вени на долните екстремитети.

• забележително задебелување на кожата;

Оток на нозете;

Внимание! Ако не се лекува, површинскиот флебит може да доведе до воспаление на длабоките вени и понатамошен развој на тромбоза. Тоа е многу опасно и вреди да се контактирате со лекар ако сте пронашле повеќе од два симптоми.

Белодробна емболија - симптоми

• отежнато дишење;

• цијаноза на телото;

Болка во градите;

• сува, запушена кашлица;

• хемоптиза;

• тахикардија (брзо отчукување на срцето);

• треска и потење;

• губење на свеста.

Внимание! Белодробната емболија е непосредна закана за животот - во екстремни случаи, може да предизвика ненадеен срцев удар и смрт, така што е неопходна итна медицинска интервенција.

Хепатална вена тромбоза - симптоми

• зголемен црн дроб;

• асцит;

Болка во стомакот, гадење;

Оток на нозете;

• зголемена слезина.

Тромбоза - причини. Како се појави тромбозата?

Тромбоза - венски тромбоемболизам. За време на тромбозата во вените се појавуваат згрутчување. Формирањето на згрутчување на крвта не е опасно за животот - во првата фаза на тромбозата, згрутчувањето на крв обично се држи до ѕидот на крвниот сад, но во некои случаи неговите големи или помали фрагменти можат да се одвојат.

Како резултат на тоа, тромбозата може да предизвика шок или ненадеен прекин на циркулацијата на крвта и дишење, и значи непосредна смрт. Затоа, не треба да се потценува тромбозата, што е асимптоматска кај половината од случаите.

Тромбоза - фактори на ризик

• седентарен животен стил;

• постојана работа;

• возраста (често пати над 60);

• недостаток на физичка активност;

• прекумерна тежина и дебелина;

• премногу густа облека;

• седи во "нозе" позиција;

• дијабетес,

• кардиоваскуларни болести (проширени вени, прекумерно згрутчување на крвта);

• ревматизам;

• неопластични болести;

• употреба на орални контрацептиви;

• нездрави навики за јадење (прочитајте повеќе за здравата исхрана);

• стимуланси (цигари, алкохол, кафе).

Ризикот од тромбоза може да се испита со помош на медицинска историја - проценка на веројатноста за тромбоза на Велс.

Тромбоза за време на бременоста - зошто ризикот од тромбоза за време на бременоста?

За време на бременоста, постои поголем ризик од венска тромбоза - особено за жени кои користеле орални контрацептиви пред да забременат. Ризикот од тромбоза за време на бременоста зависи од фактори како што се: хормонални промени, зголемен притисок врз илијачките вени и притисок на матката на органите.

Развојот на фетусот го зголемува притисокот врз илеалните вени - поради што тромбозата во текот на бременоста често се развива во регионот на долната бедра.

Тромбоза - дијагноза

За да се исклучат други болести (на пример, срцева слабост или хипертензија) - покрај деталната медицинска историја, вршите:

• Доплер ултразвук;

• Магнетна резонанца;

• Контрастна венографија;

• Физички преглед.

Симптомите на тромбоза не се типични, па дијагнозата на длабока венска тромбоза е голем проблем.

Значителен дел од случаите на тромбоза не се третираат поради тешкотии во пристапот до длабокиот венски ултразвучен систем (доплер-испитување) во социјализирана медицинска нега. Проблемот, исто така, лежи во неможноста да се одреди концентрацијата во крвта на таканаречениот Д-димер. Физичката терапија често се занемарува со не-тромботична хронична венска инсуфициенција како резултат на длабока венска тромбоза поврзана со венска конгестија, намалена венска пропустливост, кожни лезии и улцерации. Ова го нарушува квалитетот на животот на пациентот.

Тромбоза - третман

Нетретираната тромбоза доведува до пост-тромботичен синдром, кој се манифестира со кафени дамки на кожата на нозете или чиревите на нозете, како и компликација на пулмоналната емболија - хронична тромбоемболична пулмонална хипертензија.

Во третманот на тромбоза со антикоагуланти, аналгетици и антиинфламаторни лекови, се употребуваат инјекции на хепарин.

Тромбоза - дома третман

Пациентите со тромбоза може да користат компресивни чорапи и специјални хулахопки. Правилната превенција и усогласеноста со препораките на лекарот може да го намалат ризикот од компликации.

Може да помогне: редовна физичка активност, активности во базенот, напуштање на пушењето, ограничување на внесот на алкохол, соодветна урамнотежена исхрана, во случај на дебелина и прекумерна тежина - намалувањето на екстра килограми.