Goosebumps на кожата здравство здрав

349

Научниците идентификувале физиолошка поврзаност меѓу гузовите што се појавуваат на кожата и чувството на среќа. За овој весник независен.

Задачата поставена од страна на истражувачите беше да ја разберат разликата помеѓу оние кои се запознаени со оваа состојба (на пример, слушајќи ја својата омилена музика) и оние кои обично не го доживуваат. Проектот беше реализиран за време на летни музички фестивали. За време на изведбата на жива музика, научниците се обиделе да ја освојат разликата во физиолошките реакции на слушателите кои дошле на концертите.

Се испостави дека оние слушатели кои всушност имаат гуски испакнати за време на нивните омилени песни обично имаат подобро здравје отколку охрабрени слушатели. И, се разбира, се покажа дека слушателите со goosebumps во просек се значително посреќни.

Научниците велат дека повеќе од половина (55%) од учесниците во експериментот доживеале гушавици. Исто така е интересно дека овој ефект преовладува кај жените. Научниците веруваат дека ова се должи на поголемата емоционалност на послабите секс при слушање на музика - во споредба со мажите. Во принцип, луѓето кои имаат goosebumps, исто така, се покажа пријатно да разговараат со и повеќе чувствителни во секојдневниот живот. Ова го наведоа и научниците.

Според Робин Марфи, еден од иницијаторите на проектот, резултатите се многу важни, бидејќи тие докажуваат дека goosebumps може да биде важен показател за благосостојбата.