Дневната поспаност навестува опасна болест

589

Научниците од Универзитетот Џон Хопкинс во Соединетите Држави заклучија дека постојаната желба да спие во текот на денот со доволно долг ноќен сон е добра причина да се провери Алцхајмеровата болест. Аргументите на експертите за тоа зошто дневната поспаност може да го сигнализира развојот на Алцхајмеровата болест, објави Еурекалер.

Неколку илјади волонтери во оваа студија беа тестирани и медицински прегледи. По анализата на податоците, научниците велат дека кај постарите луѓе кои често ја почувствувале потребата за спиење во текот на денот, ризикот од развој на Алцхајмерова болест бил зголемен три пати во споредба со оние кои ретко се чувствувале поспани.

"Прекумерната дневна поспаност и сиромашниот ноќен сон кај постарите лица можат да го сигнализираат развојот на Алцхајмеровата болест", заклучија истражувачите.

Пред тоа, научниците од Универзитетот Харвард успеале да утврдат дека чувството на постојана анксиозност и депресија кај некоја личност може да биде предвесник на опасна болест. Ова се должи на фактот дека во позадина на процесите на развој на Алцхајмеровата болест, способноста на мозокот за внимание, концентрација и меморирање на нови информации се влошува.