Доматите можат да ги спасат луѓето од болести на срцето.

214

Истражувачите од Велика Британија објавија дека можат да докажат дека доматите можат да спасат лице од болести на срцето и крвните садови.

Експериментите на научниците покажаа дека овој зеленчук, кој е сакан од многу луѓе, всушност е повеќе корисен отколку што беше претходно претходно. Се покажа дека доматот може да има позитивен ефект врз здравјето на луѓето.

Научниците спроведоа долга студија, која покажа дека доматите се поповолни од многу други зеленчуци, ако зборуваме за состојбата на кардиоваскуларниот систем и срцето. Се испостави дека и двете страдаат од постојан стрес, но доматите можат да ја заштитат работата на срцето.

Домати, или поточно супстанцата што ја содржат, наречена ликопен, го намалува ризикот од срцеви заболувања и исто така има позитивен ефект врз крвните садови. Оваа супстанца ги проширува крвните садови, што има позитивен ефект врз нив. Во овој поглед, ризикот од појава на различни болести кои се поврзани со недоволна васкуларна пропустливост е намален. Јадењето домати исто така го зајакнува човечкиот имунолошки систем и ја штити кожата од ултравиолетово зрачење.

Во овој поглед, научниците велат дека употребата на домати може да биде од корист за здравјето на луѓето, па затоа треба да ги јадете доста редовно, ако не постојат несакани ефекти. Сепак, важно е да се јаде зеленчук без додавање на штетни супстанции, па, најдобро од сè, постојат само-одгледувани зеленчук без додавање на хемикалии.

Покрај тоа, важно е да го следите вашето здравје, тогаш ризиците ќе бидат многу пониски.