Оревите го обезбедуваат најздравото срце

476

Ако сакате да имате здраво срце, тогаш не заборавајте да се потпреме на оревите. Сепак, овој совет беше слушнато од експерти од областа на исхраната од ... Институтот за ореви.

Научниците од САД нарачани од Институтот спроведоа студија која покажа дека оревите се способни да ги спречат срцев удар и мозочен удар. Конзумирање на 100 грама ореви заедно со месо помага да се намали нивото на штетни масти во крвта. И ова, пак, им овозможува на артериите да бидат пошироки отворени, намалувајќи го ризикот од опструкции и карактеристични кардиоваскуларни заболувања . Сепак, експертите од Институтот за ореви советуваат дел што е трипати поголем од оној кој моментално се препорачува од научниците, што ги прави сомнева во нивната непристрасност.

Со текот на времето, процесот на блокирање на артериите или атеросклерозата го ограничува протокот на крв низ телото, предизвикувајќи срцето да работи понапорно. Блокадата е предизвикана од акумулации на масти, холестерол и други супстанции на ѕидовите на артериите, каде што тие формираат карактеристични плаки. Плаките ги блокираат артериите кои предизвикуваат кардиоваскуларни заболувања . Истиот ефект се забележува по оброкот, кога нивото на триглицериди се зголемува.

Ако, меѓутоа, вклучуваат ореви во исхраната, патолошкиот процес на затнувањето на артериите е суспендиран, како што е прикажано со студија во која учествуваат 15 доброволци кои страдаат од прекумерна тежина и прекумерна телесна тежина. Една група добила само масна храна и пијалок базиран на орев, а другиот добил иста храна и плацебо пијалак. Нивото на маснотии и инсулин во крвта беше проценето пред и по оброците, а ултразвукот овозможи да се процени степенот на протокот на крв низ артериите.