Како да се ослободите од акните со диета со ниски хидрати

96

Козметичарите објаснија како ниско-гликемичната исхрана може да помогне во борбата против акните. За многу години, важно е човештвото да разбере дали исхраната игра улога во здравјето на кожата.

Фразата со ниска гликемична исхрана се однесува на исхраната со низок гликемиски индекс. Ова е индикатор кој одредува колку брзо шеќерот се крева во крвта по јадење на една или друга храна. Назад во средината на 1970-тите, експертите откриле дека истите количини на јаглени хидрати во разни видови храна, откако ќе се јадат, го зголемуваат нивото на шеќер во крвта на различни начини. На располагање на науката, се зголемува доказ дека јагленохидратите играат значајна улога во развојот на акните и неговата сериозност.

Значи, кетогената исхрана, која содржи минимална количина на јагленохидрати, може да помогне во третманот на акните. Но, јадењето висок гликемиски индекс предизвикува скокови во шеќерот во крвта и нивоата на инсулин. Поради овие скокови, лојните жлезди стапуваат во режим на подобрена работа и лачат повеќе себум, кој ги заглавува порите. Ова води до повеќе акни. Затоа е важно да се воздржите од храна која содржи висок гликемиски индекс.

Вообичаено, таквата листа вклучува пијалаци со многу шеќер, производи од пченично брашно, десерти, житарици за појадок и други преработени прехранбени производи. Ниско-гликемичната храна вклучува зеленчук богат со влакна, овошје, цели зрна и ореви. Во 2007 година, една студија во која учествувале 43 мажи на возраст од 15 до 25 години покажале дека слична исхрана, во која луѓето добиле 25% од енергијата од протеини и 45% од јаглени хидрати со низок гликемичен индекс, довеле до значително намалување на сериозноста на нивните акни. .