Најважните совети за луѓето со хипертензија

494

Германските експерти дале корисни совети за луѓето со висок крвен притисок.

Хипертензија или висок крвен притисок е смртоносен за живот, затоа што доведува до голем број на компликации и болести. Особено, хипертензијата е најголем фактор на ризик за мозочен удар, и ако некое лице не зема специфични лекови за контрола на висок крвен притисок, бидејќи честопати едноставно не се сомневаат дека го имаат овој проблем, тогаш му се заканува мозочно крвавење со фатални последици. За жал, во повеќето случаи, хипертензијата е асимптоматска, поради што се нарекува тивок убиец. Затоа е исклучително важно систематско мерење на крвниот притисок , особено ако веќе имате висок крвен притисок во вашето семејство.

Соочени со хипертензија, неопходно е не само да се набљудува режимот на лекови, туку и да се следат другите правила на животот кои ќе го контролираат крвниот притисок. Пред да ја промените исхраната на било кој начин, треба да се консултирате со специјалист. Во никој случај не може да експериментира со одредени диететски ограничувања, ако страдате од хипертензија. Постојат неколку други златни правила кои мора да ги следат хипертензивите.

Секој час, користете една чаша вода во топло време, а во зима, интервалот помеѓу чашите може да биде два часа. Јадете најмалку 5 порции зеленчук и овошје дневно. Избегнувајте производи од брашно како колачи, колачи и бел леб. Ако не можете да живеете без овој производ, тогаш купете цела жито леб. Намалете го употребата на алкохол, кафе и брза храна, целосно откажете се од пушењето. Не заборавајте за физичка активност, како и потребата за мерење на крвниот притисок секој ден во исто време.