Големи дози на витамин Д нема да ги заштитат децата од настинки.

12

Големи дози на витамин Д не обезбедуваат дополнителна заштита за детето од настинки, како што покажа студијата. Неговите автори тврдат дека со цел да се зачува здравјето на децата, нивните родители не треба да бидат водени од принципот "колку повеќе, толку подобро".

Татките и мајките не треба да ги пуштаат своите бебиња со огромни дози на витамин Д, со надеж дека ќе обезбедат дополнителна заштита од настинки во зима, покажа студијата. Бебињата на возраст од 1 до 5 години, овие витамински тресење нема да донесе никаква корист. Вирусни инфекции на горниот респираторен тракт, како што се обичната настинка, се меѓу најчестите болести кај децата на возраст под 5 години. Постои поврзаност поврзана со науката помеѓу ниските нивоа на витамин Д и веројатноста за појава на студ, но истражувачите не пронајде статистички разлики што би укажале дека дополнителните дози на витамин Д го прават детето помалку ранливо на студ.

"Можно е да го поништиме многу стабилниот мит", велат авторите на студијата од Свети Михаил во Торонто. - Многу родители веруваат дека колку повеќе нивното дете добива витамини, толку подобро. Сепак, нашите набљудувања не ја поддржуваат практиката на високи дози на витамин Д за да се спречат инфекциите на горниот респираторен тракт во зима кај здрави деца. "

Во текот на студијата, 350 здрави деца добија стандардни дози на витамин Д во износ од 400 IU (меѓународни единици) во зима, а втората група од 350 деца доби значително повисоки дози од 2.000 ИЕ. Секое дете почнало да ги зема овие додатоци на витамин помеѓу септември и ноември и завршило меѓу април следната година. Се покажа дека инциденцата на студ во првата група била 1,91, а во втората - 1,97 случаи на дете, односно нема статистички значајни разлики.