Нерамнотежата на цревните бактерии е одговорна за сите болести поврзани со стареење.

160

Со менување на исхраната на таков начин што помага да се одржи рамнотежата на здрави цревни бактерии , можно е да се заштитат речиси сите болести поврзани со стареење . Научниците од Холандија откриле дека нерамнотежата на цревните бактерии треба да се обвини за голем број на болести. Покрај тоа, кога слабо избалансираните цревни бактерии на постари глувци беа пресадени на млади глодари, ова доведе до хронични воспалителни процеси кои се карактеристични за стареењето. Токму овие процеси предизвикуваат болести како што се сенилна деменција, потези и срцеви заболувања.

Научниците се свесни дека постарите луѓе имаат поинаков состав на цревниот микробиом, за разлика од младите. Новите студии укажуваат на тоа дека оваа промена во рамнотежата е поврзана со воспалителните процеси, што пак е поврзано со многу нарушувања и нарушувања поврзани со возраста. Останува да се види дали трансплантацијата на здрави цревни бактерии ќе им помогне на постарите луѓе да се заштитат од болести поврзани со возраст , или тие треба да ја променат нивната исхрана и да преземат специјални додатоци за нормализирање на постоечкиот микробиом.

Во овој случај, науката уште не е јасно дали стареењето предизвикува воспалителни процеси, или овие процеси предизвикуваат стареење. Сепак, докажано е дека овие два феномени одат рака под рака, а ранливоста кон многу болести се објаснува токму со стареење, заедно со воспалителни процеси. Бидејќи цревниот микробиом го намалува степенот на воспалителните процеси, го забавува стареењето и го намалува ризикот од болести поврзани со возраст, што беше потврдено од студијата.