Научниците кажаа кои плодови ќе ја намалат киселоста на стомакот

950

Истражувачите од Индија известија дека постојат одредени плодови кои треба да ги јадат оние кои страдаат од зголемена киселост на стомакот.

Се покажа дека луѓето кои често страдаат од горушица или горат по јадење треба правилно да го планираат менито и да се избегнат проблеми. За ова е важно да се напуштат производите кои ја зголемуваат киселоста на стомакот. Меѓу плодовите на многу такви - на пример, направете ги сите цитруси. Затоа, да ги јаде во големи количини не е достоен за тоа, бидејќи не треба да ги јадете на празен стомак, бидејќи може да предизвика проблеми со болка, горење и варење.

Покрај тоа, научниците објавија листа на овошје, природно намалување на киселоста на стомакот. Оваа информација ќе биде особено корисна во текот на летото, кога луѓето ќе почнат активно да купуваат свежо овошје и да ги јадат во големи количини. Ова може да биде опасно за оние кои веќе имаат проблеми со гастроинтестиналниот тракт, а особено со висока киселост.

Научниците велат дека несаканите ефекти се појавуваат на позадината на недоволно внесување на течности и честите закуски.

За да се избегнат сите овие проблеми, научниците советуваат да користат банани во храна: тие можат брзо и лесно да го решат овој проблем, бидејќи по неколку минути откако ги јаде, киселоста почнува да се намалува и може да помине металоиди и други непријатности.

Покрај тоа, луѓето со висока киселост треба да јадат лубеници и дињи. Тие се богати со антиоксиданси и влакна, кои, исто така, имаат корисен ефект врз стомачната киселина, а исто така помага да се врати балансот на водата и солта.