Научниците ги докажале придобивките од овошјето во утринските часови

155

Истражувачите од Австралија објавија дека можат да ги докажат придобивките од јадење овошје во утринските часови.

Експериментите дозволуваат да докажат дека овошјето пред ручекот може да има позитивен ефект врз работата на целиот организам, но ако тие се во вечерните часови, ефектот нема да биде толку јасен.

Научниците покажаа дека за да добијат максимални хранливи материи од овошје, вреди да се јаде за појадок, за утрински закуски и, можеби, за ручек. После тоа, подобро е да се откажеш од овошје во текот на денот, дури и покрај фактот дека ќе изгледа многу лесна и здрава храна.

Истражувачите забележуваат дека овошјето не секогаш носи недвосмислена корист, затоа оваа категорија производи треба да се јаде само пред ручек.

Факт е дека во попладневните часови, овошјето во исхраната може да доведе до производство на вишок шеќер, како резултат на тоа, постои желба да се јаде слатка храна за ноќ. Што на крајот води кон зголемување на телесната тежина, како и метаболички нарушувања и голем број други проблеми поврзани со прекумерно ниво на шеќер во крвта.

Научниците велат дека наутро не може да се одрече од употребата на овошје, бидејќи тие се навистина корисни и немаат лош ефект врз телото, но во вечерните часови треба да јадете зеленчук кој не содржи таква количина шеќер во нивниот состав .

Исто така е важно, воопшто, да ја земеме предвид калориската содржина на храната, бидејќи овошјето содржи доста калории поради шеќерот содржан во нивниот состав.