Лекарите повикаа 10 причини за висок холестерол

333

Една неодамнешна студија од научници од Шведска и од САД покажа дека холестеролот може дури и да се појави во мозокот и да стане провокатор за Алцхајмеровата болест. Што води кон зголемување на нивото на холестерол во телото?

Научниците идентификуваат пет главни фактори што доведуваат до опасна акумулација на холестеролот во телото, пишува Bagnet.

Недостатокот на сексуални хормони. Научниците истакнуваат дека компонентите на холестеролот се вклучени во синтезата на половите хормони. Со возраста, телото произведува помалку такви хормони. Соодветно на тоа, нивото на холестерол што останува неподиректно за производство на хормони започнува да расте.

Дефицит на витамин Д. Таквиот недостиг на важни витамини за многу физиолошки процеси е штетен ако личноста ослабела во цревата. Со здрава активна црево, телото полесно го толерира овој недостаток.

Недостаток на елементи во трага. Омега-3, јод, железо, витамини од групата Б и други корисни микроелементи придонесуваат за зачувување на нормалните нивоа на холестерол, бидејќи обезбедуваат избалансирано функционирање на внатрешните органи и формирање на крв.

Шеќер злоупотреба. Истражувањата покажуваат дека молекулите на шеќер можат да се врзат за хемоглобин и да ја променат структурата на овој протеин. Микроскопските честички на хемоглобинот се во форма која ги оштетува ѕидовите на крвните садови - како одговор, телото ја подобрува синтезата на холестеролот, кој ја игра улогата на масни лубрикант за заштита на васкуларното ткиво.

Други фактори. Експертите велат дека наследството, местото на живеење, стресот, црниот дроб и цревните болести и лошите навики можат да предизвикаат зголемување на нивото на холестерол.