8 најлоши реакции на човечкото тело на стрес

313

По анализата на податоците од голем број студии, вработените во Европската и Американската медицинска асоцијација идентификуваа осум од најнепријатните реакции на нашето тело за стрес.

Неспособност да размислува и да зборува кохерентно . Научниците откриле дека ослободувањето на стрес хормони во крвта може негативно да влијае на областите на мозокот одговорен за аналитички вештини и критичко размислување. Во таква ситуација, едно лице може одеднаш да стане досадно - на пример, му е тешко да ги избере вистинските зборови за да ги формулира мислите.

"Болест на болеста" . Желбата за посета на тоалетот секој пат и тогаш под стрес е предизвикана од дејството на адренокортикотропниот хормон, што предизвикува дискинезија на тенкото црево.

Кожни заболувања Зголемено потење, атопичен дерматитис, чешање на кожата - сите овие се исто така типични последици од стресот.

Ладни симптоми . Стрес хормоните го ослабуваат имунолошкиот систем на телото, така што лицето може да ја почувствува непријатноста типична за ладен ноќен нос, кашлица, болки во телото.

Губење на косата Колку подолго лицето е под стрес, толку е полошо состојбата на фоликулите на косата. Но, дури и ако стресот е завршен, косата веднаш не се опорави: нивната загуба продолжува веќе некое време.

Проблеми со слухот . Луѓето кои се соочуваат со стрес често се жалат на тинитус. Покрај тоа, сигналите за чувствителноста кон бучавата се менуваат - тие имаат многу повеќе досадни ефекти, што е последица на влошувањето на чувствителниот аудитивен систем.

Долго лекување . Поради промена во реакциите на имунолошкиот систем, дури и мали повреди на кожата и телото бараат подолго време да се лекува.

Абдоминална болка . Научниците се свесни за негативните ефекти на стрес хормоните врз гастроинтестиналниот тракт. Човек може да почувствува тежина, надуеност во абдоменот и болката во епигастричниот регион, што понекогаш не поминат по земањето на лекот