6 здравствени проблеми за луѓето кои премногу мислат

720

Експертите разговараа за 6 здравствени проблеми кои се јавуваат кога едно лице мисли многу. Зборуваме за луѓе кои се хронично вознемирени и на тој начин го уништуваат нивното здравје.

1. Ефекти врз мозокот. Најочигледни ефекти од хронична анксиозност. Стресот има негативен ефект врз мозокот. Со зголемување на нивото на кортизол, мозочните клетки во хипокампусот стануваат оштетени и умираат. Хроничната анксиозност го нарушува функционирањето на мозокот, ја менува својата структура и врски.

2. Ефекти врз дигестивниот систем. Анксиозноста предизвикува стрес , кој влијае на дигестивниот систем. И ова води кон гастроинтестинални нарушувања како што се инфламаторно заболување на цревата, синдром на иритабилно дебело црево, гастритис и чиреви.

3. Влијание врз срцето. Друг очигледен ризик за луѓето кои не можат да ја ублажат нивната анксиозност. Болка во градите, тахикардија, вртоглавица - ова се неколку од проблемите со кои се зголемуваат причините за анксиозност.

4. Ефекти врз кожата. Емоционалниот стрес е активирач за многу нарушувања на кожата, вклучувајќи псоријаза, атопичен дерматитис, фокална алопеција и себореичен дерматитис. Стресот создава воспаление во телото кое може да се појави на кожата.

5. Ефекти врз имуниот систем. Дали забележавте како почесто се појавуваат во периоди на акутна возбуда и стресна болест? Тоа е затоа што поради стрес, хормонот кортизол се ослободува во крвта, ослабувајќи го имунолошкиот систем. Со потиснување на природните одбранбени механизми на нашето тело, станува поподложни на инфекции и болести.

6. Влијание врз целото тело. Нивоата на хроничен стрес може да доведат до широк спектар на рак. Еве уште една причина за контрола на вашата психа.