Стана позната како стресот пукна на човечкиот имунитет.

344

Една нова студија покажала зошто е стрес што ги тера луѓето да бидат болни. Како резултат на зголеменото ниво на стрес, имунолошките клетки се нападнати, што ја зголемува ранливоста на болестите.

Стресот може да го изгуби човечкиот имунолошки систем , предизвикувајќи разни болести, како што откриле истражувачите од Универзитетот во Мичиген. Тие успеаја целосно да го запишат целиот процес на контакт со имуните клетки, кои треба да го заштитат телото од заразни болести. Како резултат на овој контакт, лицето се разболува. Се покажа дека стресот ги крши ефектите на таканаречените заштитни хемикалии или супстанции кои се борат против бактериите или вирусите, ги потиснуваат воспалителните процеси и алергиските реакции, како синдром на иритабилно црево, астма и разни автоимуни болести.

Резултатите од оваа студија укажуваат дека лекарите во справувањето со одредени болести мора да ги земат предвид ефектите од стресот и да им препорачаат на пациентите различни начини за борба против овој феномен, како што се вежби за дишење и јога. Можно е ова да го направи третманот на астма или синдром на нервозно дебело црево поефективен. Студијата ја откри улогата на стрес-рецептори наречени фактори за ослободување на кортикотропин 1 (CRF1) во пренесување на сигнали до одредени имуни клетки (таканаречени клетки-домаќини), како и контрола врз тоа како го штитат телото.

Домашните клетки се еден вид бели крвни клетки кои се вклучени во разни воспалителни реакции за преосетливост и алергии, кога имунолошкиот систем почнува да се бори против можна закана. Исто така, овие клетки се активираат во стресни ситуации. Студијата покажала дека клетките се ранливи, бидејќи тие се под контрола на стрес-рецептори. Кога тоа се случи, CRF1 ги информира клетките за потребата да се изолира хемиска супстанца што води кон воспалителни и алергиски болести, како и автоимуни нарушувања.