Експертите кажаа како да го проверат квалитетот на храната

240

Корисно е да се знае некои нијанси - тие помагаат да се утврди квалитетот и свежината на производот самостојно, дома.

Медицинските специјалисти дадоа препораки за тоа како независно да го одредат квалитетот на разните прехранбени производи што ни ги нудат малопродажните синџири, информираше "Здрави стил" за ова. Значи ...

Пилешко месо Важно е да се обрне внимание на присуството на бели ленти во пилешкото месо, како и на тежината на масниот слој под кожата. Ако е многу значајна, најверојатно, пилешкото добило храна со хормонални адитиви за забрзан раст.

Месо Ако на месото има жолтеникаво цут, тоа е старо: свежото месо има розова боја. Притиснете го со прстот. Според експертите, доброто свежо месо се разликува по својата еластичност, брзо ќе го заземе оригиналниот изглед по притискање.

Освен тоа, свеж производ кога се навлажнува со салфетка остава многу влага и крв. Ако, кога се сече во средината, месото е темно, а неговите контури, напротив, се светлина, тогаш тоа беше задржано во решение за да се даде презентација, велат експертите.

Кашкавал . Ставете го јодот на парче сирење. Присуството на скроб и растителни масти во производот ќе даде сина боја. Можете исто така да користите друг метод на верификација: само оставете малку урда на масата на собна температура. Вистинско урда во таква средина само ќе почне да кисело, и полнети со растителни масти ќе ја промени својата сенка и ќе бидат покриени со жолто цут.

Сирење Во производството на сирење, исто така, често се користат преработени растителни масти, кои придонесуваат за зголемена акумулација на холестерол во садовите. Експертите советуваат да се провери квалитетот на оставање на парче сирење на сонце. Квалитетниот производ само ќе омекне, а производ со слаб квалитет ќе се зацврсти и ќе биде покриен со капки од масло.

Павлака . Измешајте лажица кисела павлака во чаша топла вода - овој едноставен начин ви овозможува да откриете присуство на растителни масти. Оваа павлака целосно се раствора, формирајќи хомогена матна течност. Стратификацијата на производот и појавата на снегулки е знак за слаб квалитет.

Сладолед Квалитет сладолед, стопен во сонцето, станува мек, но во исто време ја задржува својата густа кремаста текстура. Растителни масти кои го содржат се топи долго време, по што останува само проѕирен басен од производот.

Замрзнати зеленчукови производи . Ако замрзнатиот зеленчук, бобинки и овошје се квалитетен производ, ќе има само значителна количина мраз на нивната површина. Грутки од мраз и снег укажуваат дека производите се складирани неправилно и најверојатно повторно се замрзнати, што е крајно опасно од аспект на инфекција со бактериска инфекција.