Најде најдобар "лек" за висок холестерол

855

Една неодамнешна студија за природата на високиот холестерол ја открива неговата способност да го умножи ризикот од рак на дебелото црево. Лекарите препорачуваат јадење помалку заситени масти за намалување на холестеролот, но се покажа дека постои подобар начин.

Најефективен начин да ги одржувате нивоата на холестерол во телото под контрола е да јадете овесни оброци. Таквата храна е поефикасна во однос на спречувањето на висок холестерол отколку одбивањето на масна храна, пишува Chronicle.info, апелирајќи до експериментите на канадските истражувачи.

Како дел од проектот организиран од нив, 345 волонтери, чиј физички преглед покажа висок степен на холестерол во крвта, беа поделени во две групи. Во првата, на учесниците им беше понудена диета која ги исклучила храните со заситени масти или дозволила нивна употреба во крајно ограничени количини. Во втората - диета со акцент на употребата на ореви, овес и производи од соја.

"По шест месеци во првата група, нивото на ЛДЛ е намалено за 3 проценти, а во втората - за 13 отсто", објавија истражувачите за резултатите од тестовите.

ЛДЛ е липопротеин со ниска густина, т.н. "лош" холестерол, чија акумулација во крвните садови и артериите е поврзана со висок ризик од нарушувања на срцето и мозокот.

Општо земено, истакнаа лекарите, подобро е да се придржуваат на два начина - внимателно контролирајте ја количината на јадените производи од животинско потекло, додека активно консумирате ореви и овес. Имајте на ум дека само еден ден, научниците од Универзитетот во Калифорнија презентираа податоци дека зголемениот холестерол значително го активира развојот на малигниот тумор во дебелото црево.