Јадења од остатоци ги штитат садовите од атеросклероза

301

Научниците откриле дека таквата храна е одличен начин да се спречи васкуларна атеросклероза, бидејќи тоа ефикасно го намалува нивото на холестерол во крвта.

Јадењето на јадења направени од срцето на срцето и аортата може да ја подобри состојбата на луѓе кои се склони кон дебелина и атеросклероза. Таквата хипотеза беше направена од авторите на заеднички проект, руски и јапонски научници (ФСБИ "Горбатов федерален научен центар за храна системи" на Руската академија на науките, Универзитетот Азабу).

Според Медикорум, истражувачите го направиле својот заклучок по експериментирање со стаорци, кои претходно биле чувани на високо-масна исхрана веќе некое време. По додавањето ткиво на аортата и срцето на телињата во добиточна храна, нивните нивоа на холестерол опаднале во крвта. Прекумерниот холестерол може да предизвика васкуларни заболувања, вклучувајќи атеросклероза, што предизвикува потези и срцев удар.

Телата на срцето и аортата доведуваат до нормализирање на метаболизмот на липидите, при што масното ткиво активно се конзумира за производство на енергија, а исто така е активно излачено, а не акумулирано. Зошто ова се случува сеуште е нејасно. Најверојатно, во ткивата на срцето и аортата содржи биоактивни супстанции кои го активираат метаболизмот на маснотиите .