Научниците велат дека чајот пред пиење треба да се загрева во микробранова печка

448

Австралиските научници објавија дека успеале да докажат дека чајот може да има позитивен ефект врз телото, ако е загреан пред употреба во микробранова печка, а не во котел.

Беше докажано дека квалитетот на пијалок под дејство на микробрановите се менува и станува поинаков.

Таквото влијание на пијалокот му дава поголема корист, но малкумина во моментов веруваат во тоа. Најчесто, луѓето врие вода во котел, многу поретко се користи микробранова вода за греење на водата, но се покажа дека тоа е залудно. Научниците велат дека користењето на овој метод на подготовка на чај може да го направи пијалокот буквално многу пати покорисен.

Според научникот Kuang Vuong, биолошки активните супстанции се претвораат во корисни соединенија во микробранова печка, со што ефектот на пиење чај ќе биде многу поголем. Методот на заварување не е потежок од вообичаеното: топла вода се истура во кригла, се става вреќа со чај, а потоа сето тоа оди во микробранова печка за половина минута. После тоа, пијалокот може да се излади и да се подготви за употреба. Научниците забележуваат дека овој процес е исто така корисен затоа што овозможува да активирате кофеин, анан и полифенол за 80 проценти.

Како резултат на тоа, срцето не страда од ефектите од штетните супстанции, и сите корисни супстанции кои се содржани во чајот, телото исто така прима, како и порано. Потсетете се дека порано, многу научници велат дека употребата на микробранови печки може да биде опасна за здравјето и да ги оштети производите, но ова не е потврдено, а некои експерименти го докажуваат дури и спротивниот ефект.