Главоболка и мигрена како болест на векот

573

Ако редовно почувствувате тешка главоболка, која е придружена со фотофобија, гадење, па дури и повраќање, може да имате мигрена. Ова е еден од најчестите и сериозни типови на главоболки. Зошто се јавува и што да стори за тоа?

Што е мигрена и зошто тоа се случува

Посебна карактеристика на мигрената - јасна локализација. Болката е концентрирана во еден од храмовите, во половина од челото, во приклучокот за очи, може да му даде на вилицата и вратот. Нападите можат да траат до 2-3 дена, да се повторуваат секоја недела или да се случуваат еднаш годишно.

Добро познат во московскиот невролог, рачен терапевт на Н.Е. КЛИНИК, Михаил Коровкин нагласува знаци на главоболки, причини, како и 7 видови на болка, за што треба веднаш да се јавите кај специјалист. Ние нема да ги повториме тука, само гледајте кратко видео каде докторот со 30 години искуство става сè на полиците.

Мигрената е поврзана со механизам во длабоките слоеви на мозокот кој ослободува воспалителни супстанции околу крвните садови и нервите, и тие предизвикуваат болка. Причините за болеста не се секогаш јасни, можеме да ги идентификуваме факторите кои го активираат овој механизам. Лекарот Михаил Коровкин раскажува за ова во информативното видео.

Не третирај ги главоболките безгрижно. Мигрената е сосема подмолно: СЗО го припишува на факторите на ризик за церебрални мозочни удари (кај бремени жени се зголемува 16 пати!). За жал, само половина од страдалниците од мигрена доаѓаат кај лекарите, а во овој случај потребна е помош од специјалист.

Тежината на болеста е потврдена со фактот дека СЗО го стави на 6-то место во студијата "Глобално оптоварување на болести, повреди и фактори на ризик" - пресметано е колку години лице губи во различни болести. На пример, ако нападите се случи 2 пати месечно, лицето всушност губи 2 години активен живот.

Се верува дека предиспозицијата за мигрена може да се пренесе генетски.

Кој е во опасност?

Најчесто, нападите започнуваат после пубертетот и продолжуваат до 65-годишна возраст, а врвот на болеста, според истражувањето на СЗО, е помеѓу 35-45 години. Повеќето од пациентите се жени, секој петти жител на планетата страда од мигрена (на Далечниот Исток оваа бројка е намалена, зошто, сè уште е непозната). Мажите се поотпорни на болеста - само 6% се подложни на болеста.

Децата, исто така, страдаат од тоа, но најчесто тоа е абдоминална (се манифестира со абдоминална болка, која може да трае до 72 часа) или ретинална (со оштетување на видот, со симптоми меѓу нападите), може да се манифестира како краткотрајна вртоглавица. Главата не секогаш боли, па родителите дури и не претпоставуваат дека треба да контактирате со невролог. Но, во иднина, болеста може да се развие во полноправни напади. Затоа, ако детето редовно се разболува, треба да се подложите на целосен преглед.

Кога е време да се види лекар

Покрај специфичната болка, мигрената е придружена со гадење, повраќање, дијареа, фотофобија, зголемена чувствителност кон бучава и мирис, треска. Во најмала физичка активност за време на нападот, состојбата се влошува, но тортурата завршува со целосна исцрпеност.

Професионална дијагностика

Мигрената се дијагностицира само ако не постојат други болести кои можат да предизвикаат главоболка. Затоа, потребно е комплетно испитување - доплер-сонографија на мозочните крвни садови, МРИ, КТ.

Бидете сигурни да се измери крвниот притисок. Во некои случаи, можеби ќе ви треба тест за крв за нивоата на хормони, бидејќи хормоналната нерамнотежа може да биде поттик за развој на болеста.

Како да спречите напад

Најважната и тешка фаза во третманот на главоболка е темелна студија за животот на пациентот. Фактот дека лековите го олеснуваат само текот на нападот. Избегнувајте егзацербација на болеста е можно само со идентификување и елиминирање на факторите кои доведуваат до нив.

Во текот на месецот, пациентот води дневник во кој ги евидентира сите напади и што им претходеше. Тој забележува колку често се случуваат, колку долго тие траат. Најчесто, заболувања произлегуваат од стрес и прекумерна работа, кај жени се јавуваат егзацербации во одреден период на менструалниот циклус. Реакцијата може да биде предизвикана од промена на времето, глад, прејадување, употреба на алкохол или одредена храна, застоеност, тутунски чад. Некои пациенти го поврзуваат појавувањето на напад со промена во дневниот режим, а не само со недостаток на спиење, туку, исто така, напротив, прекумерното спиење може да биде опасно.

Терапија со лекови

Многу често, егзацербацијата на мигрена се јавува на нервите на почвата. Секоја контроверзна ситуација или најмал конфликт е доволна за да започне нападот. Во овој случај, блага седативи се пропишани. Тие обично се однесуваат на курсот, после тоа - само во провокативна ситуација. Исто така, долгорочните курсеви препишуваат лекови кои ги зајакнуваат крвните садови на мозокот, подобрување на нивната исхрана.

За олеснување при напад се користат лекови против болки и вазоконстрикторни лекови. Ако мигрена е придружена со повраќање, се препорачуваат антиеметици. Терапијата со лекови е избрана поединечно. Повеќето лекови се зависни, па ако нападите често се повторуваат, третманот бара постојана корекција. Во никој случај не можете сами да ја зголемите дозата или да почнете да земате нов лек без консултации со вашиот лекар!

Земете лекови против болки е потребно при првиот знак дека се приближувате на нападот. Особено е важно да се запамети оние кои имаат прекурзори на болеста, или "аура". Се јавува некое време пред почетокот на болката, лицето може да почувствува слабост, поспаност, раздразливост, муви или трепкања на светлина може да се појави пред неговите очи, многумина ги покриваат ушите.

Во случај на ненадеен почеток на нападот, лекот, исто така, треба да се пие што е можно поскоро. Само издржи болката на мигрена нема да работи. Тоа само ќе се зголеми, и 20 минути по почетокот, ефектот на анестетик и вазоконстрикторни лекови ќе биде многу полош.

Како можеме да си помогнеме

Мигрена во многу поминува во сон. Ако по преземањето на лекови против болки постои можност да се заспие сама, ова е многу добро. Ако не, можете да земете седативи. Во секој случај, за време на егзацербација на главоболка, најдобро е да легнете во темна, ладна соба, по можност во целосна тишина.

Со тешка гадење, ако нема антиметеоза, можно е да предизвика повраќање. Ова ќе ја олесни состојбата.

Во никој случај не можат да пијат кафе или чај за време на нападот. Тие имаат вазодилатационен ефект кој само ја влошува ситуацијата.

Масажа, пливање, вежби на 'рбетот и вратот и други физиотерапевтски методи помагаат да се подобри состојбата. Но, најважното нешто за спречување и лекување на главоболки е вниманието кон себе. Ако ги избегнувате факторите кои предизвикуваат напади, болеста ќе се врати помалку и помалку, егзацербациите ќе бидат кратки и помалку болни. Но, се разбира, подобро е да се консултирате со лекар и да се тестирате, за правилно да ги дијагностицирате причините, не можете да се лекувате без прецизно дефинирање на дијагнозата.