Инфекцијата со рак на желудник преку бакнеж е можна поради Helicobacter

232

Helicobacter или бактеријата Helicobacter pylori може да придонесе за инфекција на ракот преку бакнеж - овој заклучок научниците го издадоа изданието Спојка. Особено, според експертите, Helikbacter предизвикува појава на рак на желудник.

Истражувачите утврдиле со аларм дека Helicobacter pylori (Helicobacter pylori) е заразен со повеќе од шеесет проценти од светската популација. Според научниците, Helicobacter "се однесува на првокласни канцерогени, а тоа значи дека веројатноста за развој на рак на желудникот поради оваа бактерија е максимум".

Хеликобактер, како што е забележано од лекарите, предизвикува стомачни проблеми како чирови и гастритис. Третманот на овие болести треба да биде строго под надзор на лекар, истакнаа истражувачите. Нивниот само-третман може да игра фатална улога во појавата на рак, предупредија експертите. 8 милиони луѓе умираат поради рак на стомакот поради сопствените индискрезии, бидејќи тие не поминале на лекар во времето, велат тие научници.

Научни експерти известија дека ареалната средина на Helicobacter во човечкото тело е многу голема: бактеријата се наоѓа во плака која ги покрива забите, плунката.

"Затоа, дури и едноставниот бакнеж може да послужи како поттик за развој на рак", велат експертите.