Научниците ги именуваа најдобрите производи кои ја зголемуваат интелигенцијата

220

Редовната употреба на овие производи помага да се подобрат когнитивните функции на мозокот, велат научниците од американскиот Национален институт за здравство.

Американските научници составија листа на особено корисни производи за умот, а дивите плодови се на врвот на оваа листа. Тие сметаат дека употребата на боровинки е најефикасна во смисла на позитивно влијание врз когнитивните способности.

"Боровинки содржат голема количина на антиоксиданси кои буквално им помагаат на некој да стане попаметен", велат експертите.

Научниците, исто така, идентификуваат боровинки: како одличен извор на флавоноиди, ова бери, велат тие, може да се искористи за спречување на когнитивно оштетување поврзано со староста. Флавоноидите се класа на растителни полифеноли кои имаат антиоксидантни и антиинфламаторни својства. Во извршените експерименти, боровинките ја докажале нивната способност да ја стимулираат активноста на мозокот кај постари пациенти.

Во случај шумските бобинки да не се достапни, може да се додадат зелка и цвекло во исхраната: тие исто така содржат елементи во трагови кои се од витално значење за мозокот, сугерираат експертите. Покрај тоа, научната работа убедливо покажа дека какаовите гранчиња, калинките и портокалите можат да ја подобрат активноста на мозокот.