Лекарите предупредуваат! Откриена зголемена опасност од габи

293

Печурките традиционално се сметаат за одличен извор на протеини и најдобра алтернатива на месото. Но, се покажа дека лекарите не сакаа да го препорачаат овој производ дури и за исхрана на совршено здрави луѓе.

Експертите не ги сметаат печурките како диететски производ, иако се заситени со протеини, содржат многу макро-и микронутриенти и се одликува со речиси целосен недостаток на маснотии, пишува РИА Новости.

"Печурките треба да бидат колку што е можно внимателни. Овој производ е контраиндициран за луѓе кои страдаат од болести на гастроинтестиналниот тракт, а здрави луѓе треба да ја ограничат употребата на печурки до 50 грама дневно ", велат експертите нивните мислења за печурките.

Научниците се сеќаваат дека подземниот дел од само една печурка може да зазема огромна површина од стотици квадратни метри. Таквиот мицелиум ги апсорбира штетните материи, вклучувајќи, на пример, почвата и водата.

Според експертите, печурките содржат крајно опасни тешки метали за здравје: кадмиум, жива, олово и сл. Посебната опасност од габите е тоа што тие имаат способност да акумулираат тешки метали во износ неколкупати повеќе повисоки отколку во почвата на која тие растат. Поради оваа причина, експертите советуваат да користат садови од печурки само во мали дози и да не се срамат за да ги отфрлат целосно.

Дополнително, експертите забележаа дека влакното од печурки е неверојатно тешко за човечка дигестија, воопшто не е дигестирано од желудникот. Исто така, овој производ може да предизвика опструкција на цревата.