Именувани јадења и пијалоци кои предизвикуваат сериозен замор

445

Постојат голем број на храна и пијалоци кои, доколку се користат, може да предизвикаат чувство на екстремен замор и поспаност - оние кои работат и треба да останат енергични цел ден не треба да се консумираат.

Марина Копицко, диететичар, доктор по медицински науки, изјави за каква храна и пијалоци имаат ефект на дефект.

Чај со чај . Според лекарот, пакуваните чаеви содржат многу танини - супстанции чии ефекти врз човечкото тело денес не се разбираат целосно. Толеранцијата кон танинот зависи од генетиката - кај некои луѓе танинот може да предизвика срцеви палпитации и губење на благосостојбата, вели Марина Коптико во публикацијата "Аргументи и факти".

Кафе Пиењето кафе од страна на еден човек има возбудлив ефект, бидејќи кофенинот, кој ги затвора крвните садови, предизвикува срцето да победи побрзо. Но, после тоа, постои враќање назад, и едно лице може да почувствува дефект. Така што ефектот на намалување на тонот не е премногу остра, пијат вода по пиење кафе.

Сода. Составот на газирани пијалаци содржи многу шеќер, како и ароматични адитиви, вклучувајќи и вештачки синтетизирани. Систематскиот внес на овие хемикалии во телото е загарантиран да има влијание врз бубрезите, црниот дроб и индиректно - врз општата состојба на лицето.

Печење Речиси сите производи од брашно од категоријата десерти на полиците се одликува со изобилство на едноставни јагленохидрати и масти во нивниот состав. Нутриционист вели: комбинацијата од брашно од пченица, шеќер, зеленчук или путер создава ефект на "тешка храна", што те прави поспан, бидејќи варењето зафаќа дополнителни ресурси.

Подготвен појадок . Овој тип на производ има висок гликемичен индекс. Ова значи дека во форма на одговорот на телото, ќе има остра порака на шеќер, која ќе го вбризга панкреасот и ќе го промовира производството на одредени хормони. Како последица на овој процес, се јавува дефект, кој исчезнува само по нормализирање на шеќерот во крвта.