Именувани симптоми на главоболка кои не можат да се игнорираат.

28

Докторите повикале два знака кои сугерираат дека главоболката може да биде смртоносна. Со нивниот изглед е подобро да се побара медицинска помош што е можно побрзо.

Главоболките стануваат толку вообичаени што многу луѓе ги гледаат како дел од секојдневниот живот. Сепак, доктор од Американскиот Канзас, д-р Мајкл Мунгер, зборуваше за случаите во кои жртвите на главоболки треба да побараат медицинска помош. На пример, повеќе од два напади на главоболки во три недели веќе треба да станат причина за загриженост, како и недостатокот на ефект од лекови против болки. Се разбира, ова не е показател за некои сериозни болести, а луѓето не треба да паничат. Сепак, нема да биде излишно да се испита и да се дознае за што се работи за овие болки . Покрај тоа, во ретки случаи тие се знак на рак на мозокот или аневризма.

Експертот ги советува жртвите на главоболки да не се потпираат премногу на лекови против болки. Нивната долгорочна употреба може да биде уште поштетна за здравјето отколку самата болка. Многу студии покажуваат дека овие лекови против болки предизвикуваат чирови, проблеми со бубрезите, оштетување на црниот дроб, па дури и го влошуваат текот на главоболки. Статистиката на Светската здравствена организација вели дека половина од возрасната популација има најмалку една главоболка годишно. Може да трае до неколку часа, но доста често болката исчезнува по употреба на лекови.

Пациентите треба да се консултираат со своите лекари ако главоболките не реагираат на приемот на лекови против болки. Во случај кога главоболката е придружена со оштетување на видот, летаргија или болка во скалпот, веднаш може да отидете во болница. Запомнете дека стресот, проблемите со видот, дехидрацијата и земањето многу лекови против болки се добро познати причини за главоболки.