Гравот е ефикасен за намалување на холестеролот кај хипертензивните пациенти.

72

Според мислењето на експертите на Американската диететска асоцијација, за хипертензија и висок холестерол во крвта, многу е корисно редовно да се користи грав. Таа содржи супстанции кои се идеални за чистење на крвните садови и цревата - хипертензивните пациенти треба да јадат неколку грав дневно.

Научниците откриле дека дневната доза од 120 грама грав за три недели го подобрува холестеролот во човечкото тело за 10%. Експертите велат дека навиката за редовно јадење грав е добар начин за одржување на добро здравје во присуство на проблеми со нестабилен притисок, хипертензија.

Грав, според експертите, содржи многу диетални влакна - 20% од нејзината маса. Диететските влакна го активираат процесот на отстранување на жолчните соли и холестеролот од цревата. Поради фактот што грав стимулира чистењето на крвните садови од депозитите на холестерол, неговата употреба ја подобрува состојбата на лицата со хипертензија

Покрај тоа, влакна содржани во грав придонесуваат за здравјето на ректумот и дебелото црево, заштита на овие органи од развојот на тумори, истакнаа експертите. Тие ја оценија употребата на грав како многу ефикасна превенција на запек.