Кои се придобивките од feijoa овошје?

748

Екзотичното фејриоа Бери во никој случај не е реткост во Русија, сега веќе започна сезоната на "населба" на полиците и активната продажба. Експертите зборуваа за придобивките од feijoa за телото и здравјето на луѓето.

Feijoa е одличен извор на витамин Ц, кој е важен за превенција од студ и грип. Една порција на feijoa содржи повеќе од 50% од дневно препорачаната количина на витамин Ц.

Содржи фејоа сама по себе и антиоксиданти, кои го намалуваат оксидативниот стрес, што е главната причина за атеросклероза, срцеви заболувања и формирање на плаки.

Покрај тоа, feijoa бобинки се богати со фолати, виталните витамини од групата Б. Фолатите не се синтетизираат од телото, туку се добиваат само од храна. Состојбата на косата, забите, кожата, мускулниот тонус и отпорноста на нервниот систем на стрес зависи од доволен број фолати во телото.

Овошјето Feijoa е особено корисно бидејќи содржи голем број на јод - најважен елемент за нормално функционирање на тироидната жлезда. Заситеноста на овие суштински компоненти на фејон не е инфериорна во однос на морските производи, додека јодот во овошјето е во состојба на растворливост во вода и добро се апсорбира од телото. Според Министерството за здравство на Руската Федерација, до 70% од Русите доживуваат недостаток на јод во телото во различни степени. Дефицитот на јод се манифестира со чувство на зголемен замор, намален апетит, кршливост и губење на косата, оштетување на меморијата, намален имунитет и чести болести. Како одличен извор на feijoa јод, се препорачува лекарите да го користат за борба против инфекции и да ги спречат условите поврзани со оштетување на когнитивните функции.

Feijoa исто така се користи за да се спречи запек - оваа Бери содржи многу влакна, што го подобрува функционирањето на дигестивниот систем и го стимулира секрецијата на желудечниот сок. Feijoa овошје, исто така, се корисни во тоа што тие го елиминираат холестеролот од вишок и помогне да се нормализира крвниот притисок.

Не постојат сериозни контраиндикации за употребата на feijoa. Нејзините плодови можат да го влошат здравјето со прекумерна чувствителност на стомакот и да предизвикаат алергиска реакција поради индивидуалниот имунитет кон неговиот состав.