Еден производ кој навистина помага при зголемен притисок.

2683

За тоа кој производ треба редовно да се користи од луѓе со висок крвен притисок, им рекоа на вработените во Американското здружение на нутриционисти.

Специјалистите од САД препорачаа начин да се одржи добро здравје во присуство на проблеми со притисок, кој тие самите го оценија како ефективни и евтини. Според нивниот заклучок, редовната употреба на грав е многу корисна при хипертензија.

Овој вид мешунки содржи многу диетални влакна (20% од тежината), кои, според истражувачите, придонесуваат за активно отстранување на жолчните соли и холестеролот од цревата.

"Индексот на холестерол во човечкото тело е подобрен за 10%, ако јадете 120 гр грав на ден три недели", велат научниците.

Тоа е поради неговата способност да го активира процесот на чистење на крвните садови од депозитите на холестерол од грав и помага да се подобри состојбата на луѓето со висок крвен притисок.

Покрај тоа, научниците ја нарекоа употребата на грав "супер-превенција" проблеми со движења на дебелото црево. Бин влакна помогне да се спречи растот на ректалните и дебелото црево тумори, истакнаа експертите.