Еден од најдобрите начини за намалување на глукозата во крвта

1361

Канадските истражувачи заклучија дека замена на штетните странични јадења со леќа ефикасно помага да се намалат нивоата на гликоза во крвта. Така, велат експертите, можно е да се постигне 20 отсто намалување на "сахарозната" крв.

Промени компири и ориз во плочите за грав! Овој повик беше направен за луѓето со дијабетес и пре-дијабетес од страна на Одделот за здравство и нутриционистички науки и Одделот за земјоделство и агробизнис на Канада, Алисон Данкан и Дан Рамдат.

Според нив, употребата на компири и ориз од страна на современите луѓе е премногу значајна за таквата храна да се смета за здрава. Во половина од случаите, страничните садови што содржат скроб треба да се заменат со други, бидејќи во големи количини тие придонесуваат за развој на инсулинска толеранција, поради што се поврзани и високи нивоа на гликоза во крвта. Сето ова е предуслов за развој на метаболичен синдром, дебелина и дијабетес.

Како гарнир, експертите препорачуваат претпочитаат грав и, особено, леќата. Заменувајќи половина порција ориз со леќата, може да се намали гликозата во крвта за 20 проценти, замена на компирот за 30 години, велат експертите.

"Лешниците можат да ги намалат хроничните болести поврзани со абнормални нивоа на гликоза", велат научниците.