7 докажани начини за да се избегне дијабетес

346

Дијабетесот може да доведе лице до инвалидност: со оваа болест, сите садови на телото се погодени, нормалното функционирање на ткивата е нарушено, а во случај на тешка форма, развива гангрена, заканувајќи се со ампутација. Како да се спречи појавата на оваа болест?

Отфрлете ја преработената храна . Индустриското производство на храна има исклучително висока содржина на шеќер и неговите синтетички аналози (што е уште полошо). Тоа е акумулација на гликоза, зголемувањето на постојаното ниво на крв и развојот на инсулинската резистенција, произведени како одговор на изворите на храна на шеќерот во телото, се главниот поттик на болеста.

Лекарите советуваат да јадат колку што е можно повеќе сурови природни производи и што е можно помалку - слатки од продавницата. За да се ослободат од слатки, корисно е да се јаде нешто кисело.

Оставете храна со гликемичен индекс над 35 . Гликемичниот индекс е показател за тоа колку брзо јагленохидратите од храната се претвораат од телото во гликоза за време на варењето. Колку е повисока, толку побрзо се ослободува гликозата и се зголемува нивото на шеќер во крвта. Храна со висок гликемичен индекс - сите слатки, десерти од брашно, колачи, бел леб.

Добивај доволно спиење . Добар сон е важен за превенција на дијабетес, бидејќи на поспан телото не е потребна многу гликоза.

Зголемете ја вашата отпорност на стрес . Луѓето кои реагираат емотивно на секоја мала работа се повеќе подложни на јадење висока калорична и слатка храна. Овие производи предизвикуваат зголемено производство на инсулин, зависноста од која е тесно поврзана со развојот на дијабетес.

Најдобар начин за ослободување на стресот е физичката активност, што е потврдено од податоците од голем број научни истражувања. Не е неопходно железо во салата (иако тоа исто така помага, тоа е докажано), можете само да шетате, да направите некои џогирање.

Јадете доволно протеини . Според руската нутриционистка Вероника Денисокова, пред сé треба да јадете храна која е богата со растителни протеини - различни гравчиња и ореви.

Јадете алкална храна . Нивната апсорпција помага да се стабилизира нивото на шеќер во крвта долго време. Тие вклучуваат јајца, мисирка, зајак, риба, како и млеко и млечни производи.

Пијте повеќе вода . Ги заштитува и од коагулација на крв заради шеќер и од прејадување, врз основа на која инсулинската резистенција брзо се развива.