Именуван најдобар производ за да го спаси срцето за секој ден

148

Научниците од САД најдоа најприфатливиот "лек" за срцеви заболувања и дебелина меѓу евтината храна.

Американските експерти повикаа да јадат неколку грав дневно - таквата навика, велат тие, ефикасно го лечи срцето и штити од сет на масна маса. Ова својство на грав е поврзано со многу висока содржина на протеини и влакна во неговиот состав.

Научниците ги докажаа овие заклучоци експерименти врз глувците кои страдаат од дебелина. Воведувањето на грав во исхраната на глувците значително ја намали тежината на глодарите за време на експериментот - овој ефект се должи на фактот дека производот значително го намалува нивото на холестерол кај животните.

Научниците тврдат дека здравствените ефекти на грав во однос на срцето се исто така релевантни за исхраната на луѓето. Еднодневната порција на грав ефективно го намалува ризикот од кардиоваскуларни заболувања, дебелина, дијабетес и мозочен удар, рекоа авторите на студијата.

"Грав се препорачува за оние кои страдаат од хипертензија, атеросклероза, проблеми со срцевиот ритам и други болести на срцето и крвните садови. Неопходно е луѓето со ослабен и проблематичен нервен систем: брзото јадење грав помага во обновувањето на силата. Покрај тоа, грав се одлична превентивна мерка и помагаат во лекувањето на туберкулозата ", велат тие научници.

Според американските експерти, мешунките имаат позитивен ефект врз состојбата на пациентите со дијабетес тип 2. Наспроти позадината на употребата на овие производи, забележано е намалување на процесот на оштетување на ткивата поврзан со пероксидација на липиди. Со што, за возврат, се поврзува и подобрува состојбата на срцето.