5 едноставни живот продолжување совети од научниците

161

Научниците велат дека едно лице може да го продолжи својот живот најмалку десет години.

Вработените на Универзитетот Харвард презентираа група препораки кои во реалноста можат да го продолжат животот на една личност. Според научниците, правилата за здравје и долговечност се едноставни, но денес речиси никој не се согласува со нив, пишува РИА Новости.

Во текот на студијата, експертите ги анализираа информациите собрани во текот на 30 години на набљудување на здравјето на околу 40 илјади медицински сестри и лекари. Научниците ги идентификуваа здрави здравствени работници од нив, како и оние кои страдаа од дебелина, беа предмет на лоши навики и покажаа седентарен начин на живот надвор од работата. Се испостави дека сите овие фактори го прават невозможно за едно лице да живее дополнително 12-14 години од животот.

"Во просек, мажите и жените кои ги набљудуваа петте принципи за здрав живот живееја 87 и 93 години, додека останатите учесници во овие проекти достигнаа само 75-79 години", рекоа авторите на проектот.

Овие правила, според експертите, се откажуваат од пушење и алкохол, здрава исхрана, мала тежина, како и редовна вежба. Научниците забележаа дека зголемувањето на животниот век поврзано со почитувањето на овие правила корелира со два важни здравствени фактори - нагло намалување на ризикот од срцеви заболувања и рак.

"Усогласеноста со сите пет правила ја намали веројатноста за стекнување на рак за 65% и речиси двојно ги намали шансите за умирање од мозочен удар, срцеви напади и други сериозни болести на кардиоваскуларниот систем", велат истражувачите, анализирајќи ги набљудувањата.